Analysis of regional income inequalities of ceecs and Turkey in the light of EU regional policy instruments
Avrupa Birliği'nin bölgesel politika araçları kapsamında merkezi Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin bölgesel gelir farklılıklarının analizi
  1. Tez No: 167104
  2. Yazar: ŞENER ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Regional Income Inequality, EU Cohesion Policy, EU Regional Policy instruments, Central and Eastern European Countries v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
..öz AVRUPA BİRLİĞl'NÎN BÖLGESEL POLİTÎKA ARAÇLARI KAPSAMINDA MERKEZİ DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ VE TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL GELİR FARKLILIKLARININ ANALİZİ Şen, Şener Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serap Kayasü Haziran 2005, 158 sayfa Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye ve Merkezi Doğu Avrupa Ülkerindeki bölgesel gelir düzeyini ve farklılıklarını tespit etmektir. Bu çalışmada, Türkiye'nin 26 yeni NUTS-II bölgesi ile Merkezi Doğu Avrupa Ülkelerinin 49 NUTS-II bölgesi 1995 ve 2001 yıllarına ilişkin satın alma gücü standardına göre kişi basma GDP göstergesi kullanılarak karşılaştırılmaktadır. Bunun yanında, Türkiye'deki bölgesel gelirin artışında ve bölgesel gelir farklılıklarının giderilmesinde AB'nin bir fırsat olup olmadığı; AB' nin genişleme sürecinde gelecekteki AB'nin bölgesel politikası için Türkiye' nin bir tehdit oluşturup oluşturmadığı gibi sorular da tartışılmaktadır. Bu çalışmada, AB-15, AB-25, AB-27 ve Türkiye'nin birliğe katılmasıyla oluşan AB- 28 kapsamında bölgesel gelir düzeyi ve bölgesel gelir farklılıkları da incelenmiştir. AB- 15'in 207 NUTS-II bölgeleri, AB-25'in 248 NUTS-II bölgeleri, AB-27'nin 262 NUTS-II bölgeleri ve AB-28'in 288 NUTS-II bölgeleri için satın alma gücü standardına göre 2001 yılına ilişkin kişi basma GDP kullanılarak analizler yapılmıştır. Bölgesel gelir farklılıklarının analizinde en çok bilinen bölgesel eşitsizlik indexleri; Maksimum Minimum Oranı (MMR), Değişim Katsayısı (CV), Ortalamaya Bağlı Sapma (Rw), ve Theil metodu (T), kullanılmıştır. viTürkiye'nin AB'ne üye olarak kabul edilmesi durumunda; Merkezi Doğu Avrupa Ülkeleri ile Türkiye'nin NUTS-II bölgeleri, AB'nin bölgesel politika araçlarının yardımından yararlanmanın avantajını elde edecekler. Buna karşılık, halen AB üyesi olan üç ülkenin 7 NUTS-II bölgesi; Yunanistan'ın ve Portekiz'in 3 NUTS-II bölgeleri, İspanya'nın bir NUTS-II bölgesi, bu yardımlardan yararlanmaya devam edecekler. Türkiye'nin bu avantajını kullanabilmesi için bölgesel politikasını ve bölgesel kalkınma projelerini AB'nin bölgesel politikası ve mali araçları doğrultusunda 3 Ekim 2005 'te başlayacak AB ile müzakere sürecinde uyarlamalıdır. Anahtar Kelimeler : Bölgesel Gelir Eşitsizliği, Avrupa Birliği Uyum Politikası, Avrupa Birliği Bölgesel Politika Araçları, Merkezi Doğu Avrupa Ülkeleri vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF REGIONALINCOMEINEÇUALITIES OF CEECS AND TURKEY İN THE LIGHT OF EU REGIONAL POLICYINSTRUMENTS Şen, Şener M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serap Kayasü June2005, 158pages The aim of this study is to determine regional income level and disparities in CEECs and Turkey in a comparison of new 26 NUTS-II regions for Turkey with 49 NUTS-II regions of CEECs in the period of 1995 and 2001 by using the indicator of GDP per capita in terms of purchasing power standard. in this study, furthermore, those questions have been discussed: whether the EU is a chance for reducing regional inequalities and growth of the regional wealth in Turkey, and whether Turkey is another thread for the EU regional policy in the future on the enlargement process for the EU. in this study, it is also examined regional income level and disparities in the EU-15, the EU-25, the EU-27, and the EU-28 in case accession of Turkey to the Union. The analyses are carried out for 207 NUTS-II regions of the EU-15, for the EU-25 (248 NUTS-II), for the EU- 27 (262 NUTS-II) and for the EU-28 (288 NUTS-II) in terms of the latest available data of GDP per capita in PPS for 2001. The regional income disparities are discussed by using the most well knovvn measures of regional inequality; i.e., Maximum to Minimum Ratio (MMR), Coefficient of Variation (CV), Relative Mean Deviation (Rw) and Theil Index (T). ivin case accession of Turkey to the EU, her NUTS-II regions would take an advantage of benefit assistance of the EU regional policy instruments along with the CEECs'; whereas, the seven NUTS-II regions of current three member states would continue to benefit of this assistance, i.e. 3 NUTS-II regions of Greece, 3 for Portugal and only öne NUTS-II region for Spain. in the accession-period of Turkey, which will start accession-negotiations with the EU on 3 October 2005, she should adjust her regional policy and regional development projects in light with the EU regional policy and its financial instruments in order to utilize that advantage.