Determination of contingency for international construction projects during bidding stage
Uluslararası inşaat projeleri için teklif hazırlanması aşamasında risk priminin belirlenmesi
- Tez No: 167102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFAT SÖNMEZ, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Primi, Korelasyon, Regrasyon, Yapay Sinir Ağlan, Contingency, Correlation, Regression, Neural Networks IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz ULUSLARARASI İNŞAAT PROJELERİ İÇİN TEKLİF HAZIRLANMASI AŞAMASINDA RİSK PRİMİNİN BELİRLENMESİ Ergin, A. Arif Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Rıfat Sönmez Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Talat Birgönül Temmuz 2005, 88 Sayfa Uluslararası projelerde risk priminin belirlenmesi müteahhit firma tarafından alman risklerinin teklif fiyatına yansıtılması aşamasında büyük önem taşımaktadır. Risk priminin belirlenmesi, uluslararası projelerde teklif hazırlanmasının önemli bir aşaması olmasına rağmen Türk müteahhitlik firmalarının risk priminin belirlenmesinde kullandığı yöntemler son derece kısıtlıdır. Bu araştırmada Türk müteahhitlerinin uluslararası projelerde risk primi kararlarım etkileyen faktörler incelenecektir. Bu faktörlerin önemi belirlenecek ve risk primi belirlenmesi için bir model geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF CONTINGENCY FOR INTERNATIONAL CONSTRUCTION PROJECTS DURING BIDDING STAGE Ergin, A. Arif M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Rıfat Sönmez Co-Supervisor: Prof. Dr. Talat Birgönül July 2005, 88 Pages Determination of contingency for international projects plays an important role for inclusion of risks taken by the contractor on the bid amount. Although determination of contingency is an important stage of bid preparation for international projects, the methods that are being used by Turkish contractors for quantification of contingency are very limited. In this thesis the factors affecting the contingency decisions of Turkish contractors for international projects will be investigated. The significance of these factors will be determined and a model determining the contingency will be developed.