Parameter and speed estimation of induction motors from manufacturers data and measurements
Asenkron motor parametrelerinin ve hızının katalog bilgilerinden ve ölçümlerinden tahmini
  1. Tez No: 167110
  2. Yazar: ÇAĞLAR HAKKI ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: asenkron motor, üretici bilgilerinden parametre tahmini, hız tahmini, skalar kontrol, induction motor, parameter estimation from manufacturer data, speed estimation, scalar control iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz ASENKRON MOTOR PARAMETRELERİNİN VE HIZININ KATALOG BİLGİLERİNDEN VE ÖLÇÜMLERDEN TAHMİNİ ÖZYURT, Çağlar Hakkı Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Ocak 2005, 156 sayfa Endüstriyel sürücü pazarında, kontrol kalitesi ve sürücü fiyatları önemlidir. Düşük maliyetli sürücülerde amaçlardan biriside motor hızının doğru olarak tahmin edilmesidir. Motor hızını tahmin edebilmek için motor parametrelerini bilmek gerektiğinden ve bazen kilitli rotor ve yüksüz motor deneylerini yapmak mümkün olmadığından, motor parametrelerinin etiket bilgilerinden veya basit ölçümlerden tahmin edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, literatürde bulunan parametre tahmin ve hız tahmin yöntemlerinden bazıları incelenmiş ve bazı yeni metodlar önerilmiştir. Bu metodlar üç tane asenkron motor üzerinde uygulanmış ve tahmin sonuçlan deneylerle karşılaştırılmıştır. Bu metodların avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, incelenen yöntemler arasında düşük maliyetli sürücülere en uygun olan parametre tahmin ve hız tahmin yöntemleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARAMETER AND SPEED ESTIMATION OF INDUCTION MOTORS FROM MANUFACTURERS DATA AND MEASUREMENTS ÖZYURT, Çağlar Hakkı M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN January 2005, 156 pages In industrial drives market, requirements related to control quality and price of drives are important. In low cost drives, one of the aims is achieving speed estimation accuracy. Since motor parameters are required to estimate speed and sometimes it is impractical to do no-load and locked rotor tests, it is necessary to estimate motor parameters from motor label or by simple measurements. Throughout this study, some of parameter estimation and speed estimation methods found in literature are investigated and some new methods are proposed. These methods are applied to three induction motors and estimation results are compared with test results. Advantages and disadvantages of these methods are investigated. As a result of this study, the most suitable parameter and speed estimation methods amongst these methods are obtained for low cost motor drives.