The transformation of urban space at the conjunction of the old and new districts: The city of Aleppo
Eski ve yeni mahallerin birleşimindeki kentsel alanın dönüşümü: Halep şehri
  1. Tez No: 167111
  2. Yazar: EBRU ARAS MİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Süreç, Kentsel Mekan, Kentsel Morfoloj Kamusal Alan, Özel Alan, Halep Şehri vıı, Urban Transformation, Urban Process, Urban Space, Urban Morphology, Publn Domain. Private Domain, the city of Aleppo
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz ESKİ VE YENİ MAHALLELERİN BİRLEŞİMİNDEKİ KENTSEL ALANIN DÖNÜŞÜMÜ: HALEP ŞEHRİ Araş Miroğlu, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Kentsel Tasarım Bölümü Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Güven Arif Sargın Şubat 2005, 113 sayfa Kentsel alan, kentsel planlama kararları üe idari sistem ve kurallar gibi çeşitli sebeplere dayalı olarak sayısız dönüşümlere maraz kalır. Bu bağlamda, tezin amacı tarihi bir kentteki eski ve yeni mahallelerin birleşimindeki bir kentsel alanın mekansal dönüşümünü niceliksel ve niteliksel özelliklere dayalı morfolojik analiz yöntemi ile ortaya koymaktır. Bu amaçla tez, kentsel süreç ile kentsel mekan arasındaki ilişkiyi 1811 ile 1927 arasındaki bir dönemde, Osmanlı imparatorluğu ve Fransız Mandası gibi pek çok farklı hakimiyet altında kalan Halep kentindeki dönüşüme dayanarak açıklamaya çalışmaktır. Dönüşüm kentin tarihsel, sosyo-ekonomik, sosyo-mekansal, idari sistem, kentsel planlama ve gelişiminin bir sonucudur. Osmanlı kenti olan Halep ondokuzuncu yüzyıl sonunda, yem kuralların uygulanması ile belediyenin yerel planlama kararlan ve kentlinin yerel pratikleri gibi uygulamaların bir sonucudur. Sonuç olarak çalışma tarihi çevrelerdeki kentsel mekanın, idari sistem tarafından tanımlanmış kurallar ve kanunlar ile kentli arasındaki karşılıklı etkileşimden kaynaklanan kentsel süreçler sonucu oluştuğunu ortaya koymaktadır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION OF URBAN SPACE AT THE CONJUNCTION OF THE OLD AND NEW DISTRICTS: THE CITY OF ALEPPO Araş Miroğlu, Ebru M.S., Department or Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven Arif Sargın January 2005, 113 pages The urban space is subjected to countless transformations depending on multiple reasons such as urban planning decisions, the administrative system and regulations. In this context, the aim of this thesis is to reveal the spatial transformation of an urban area at the conjunction of the old and new districts of a historical city. A morphological analysis method depending on quantitative and qualitative characteristics will be utilized to understand its changing spatiality. With this aim, the thesis investigates the relationship between the urban processes and spatiality depending on the transformation of the city of Aleppo which came under different administrations such as the Ottoman Empire and the French Mandate in a pre-defined historical period from 1811 until 1927. The urban transformation is the result of historical, socio economic, socio-spatial, administrative, urban planning and development domains of urban space. The Ottoman city of Aleppo at the end of 19tn century was an outcome of such implementations of the new regulations; the local planning decisions of the municipality and the IVlocal practice of the inhabitants. In conclusion, the study puts forward an approach that the urban space in historical environments ss an outcome of urban processes of mutual interaction between the rules and regulations defined by the administrative system as well as the inhabitants.