Detection of helminth eggs and protozoan cysts in wastewaters
Atıksularda helmint yumurtaları ve protozoan kistleri tayini
  1. Tez No: 167113
  2. Yazar: AYTEN DAVUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL FERDİ GÖKÇAY, PROF. DR. NEVİN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtılmış Atıksu, Sulama, Helmint Yumurtası, Protozoa Kisti vıı, Reclaimed Wastewater, Irrigation, Helminth Egg, Protozoan Cyst
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz ATIKSULARDA HELMİNT YUMURTALARI VE PROTOZOAN KİSTLERİ TAYİNİ Davutluoğlu, Ayten Çevre Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Celal Ferdi Gökçay Yardımcı Danışman: Prof. Dr. Nevin Keskin Ocak 2005, 73 sayfa Dünyada su kaynaklarındaki azalma arıtılmış atıksuların yeniden kullanılması sonucunu doğurmuştur. Arıtılmış atıksular ile tarım alanlarının sulanması, kullanım seçeneklerinden birisidir. Ancak arıtılmış atıksuların, çeşitli hastalık yapıcı mikroorganizmalar içerdiğinden dolayı, yeniden kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunları göz ardı edilmektedir. Patojen mikroorganizmalar atıksu ile sulanan tarım ürünleri aracılığı ile, tarlada çalışan insanlara ve tüketicilere bulaşabilirler. Patojenlerden biri olan parazit yumurtaları toprakta çevre şartlarına da bağlı olarak uzun aylar boyunca canlı kalabilmektedirler. Ülkemizde arıtılmış atıksuların yeniden kullanılmasında, sağlıkla ilgili kriterler konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Ankara'da evsel atıksuda ve ASKİ evsel atıksu arıtma tesisi çıkış suyunda helmint yumurtaları tayinidir. Çalışma kapsamında atıksularda helmint viyumurtalarının var olup olmadığı araştırılmış ve hangi konsantrasyonlarda bulundukları belirlenmiştir. Çalışmada WHO tarafından,“Laboratory Manual of Parasitological and Bacteriological Techniques”de yayınlanan modifiye Bailenger metod ve USEPA tarafından“ICR Microbial Laboratory Manual”da yayınlanan metot kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF HELMINTH EGGS AND PROTOZOAN CYSTS IN WASTEWATERS Davutluoğîu, Ayten M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Ferdi Gökçay Co-Supervisor: Prof. Dr. Nevin Keskin January 2005, 73 pages The withdrawal of water sources concluded the reuse of treated wastewaters, especially for non-potable purposes. Agricultural use of the reclaimed wastewaters is one of the reuse options. However health considerations of the reuse of reclaimed wastewaters for public related purposes are underestimated, since wastewaters contain a variety of microbial pathogens, which may be transmitted to workers and consumers through the crops irrigated. Of these, parasitic eggs have a special place, as they are capable of surviving in the soil for months or even years, depending on environmental conditions. There is insufficient accumulated information on the health related criteria for the reuse of treated wastewaters in Turkey. IVThe aim of this study was therefore to determine the helminthic eggs in raw sewage and in effluents of ASKİ municipal wastewater treatment plant in Ankara. The study involved examining to decide whether these organisms exist in the wastewaters at all, and if so in what concentrations. Modified Bailenger's method, which published in the“WHO Laboratory Manual of Parasitological and Bacteriological Techniques”and“U.S.EPA ICR Microbial Laboratory Manual”were used in developing the specific methods used in this study.