Adıyaman Devlet Hastanesine başvuran hastalarda zoonos helmintlerin yaygınlığı
The prevalence of zoonos helmints in Adiyaman Dtate Hospital
  1. Tez No: 236659
  2. Yazar: MUHAMMED ESMER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman Devlet Hastanesi Zoonoz Helmintler, Yayılıs, Adıyaman State Hospital, zoonotic helminths, prevalance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısma, Adıyaman Devlet Hastanesi'ne basvuran hastalarda Zoonoz Helmintler ve bunların prevelansını saptamak için yapılmıstır. Çalısma 5.7.2005 tarihi ile 23.08.2005 tarihleri arasında yürütülmüs olup, numunesi alınacak hastalara steril ve ağzı kapalı kaplar verilerek dıskı örnekleri alındı. Alınan dıskı örnekleri en geç 30 dakika içerisinde Adıyaman Devlet Hastanesi Parazitoloji Laboratuarı'na ulastırıldı. Laboratuar'da, incelenecek dıskı örneğinden bir kürdan ucuyla pirinç tanesi kadar dıskı alınarak, serum fizyolojik ve lugol solüsyonları içerisinde ezilerek homojen bir hale getirildi ve ısık mikroskobunda incelendi. Daha sonra, doymus çinko sülfat solüsyonu ile yüzdürme yöntemi uygulanarak hazırlanan preparatlar; parazit yumurtaları ve parazit kistleri yönünden incelendi. Daha sonra protozoonları daha detaylı incelemek için trichrome ile boyanarak kalıcı preparatlar hazırlandı. Çalısmada dıskıları incelenen 400 hastadan 200 kadın hastanın 12 (%6.0) `sinde, 200 erkek hastanın ise 7 (%3.5)'ında olmak üzere toplam 400 hastanın 19 (%4.75)'inde bir tür parazite rastlanmıstır. Arastırmada 8 değisik parazit türü saptanmıs olup, Taenia saginata 15 (%3.75)'inde , Ascaris lumbrocoides 1 (0.25%)'inde, Enterobius vermicularis 1 (%0.25)'inde, Hymenolepis nana. 1 (%0.25)'inde, Dipylidium caninum 1 (%0.25)'inde saptandı. Çalısmada, Taenia saginata' ya yüksek oranda rastlanması, halkın sosyoekonomik durumunun ve sağlık eğitiminin yetersizliği önemli sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to find the prevalence of zoonotic helminths and to detect them in the group of patients who attended Adıyaman State Hospital. This research was conducted in the period of time between 05.07.05 and 23.08.05. Sterile and closed containers are provided to the patients whose samples were to be taken. The stool samples obtained were then brought to Labaratories of Parasitology of Adıyaman State Hospital within maximum 30 minutes. In lab studies, from each sample, a ricegrain- big amount of stool was taken with the tip of a wooden pick, crushed and homogenized in serum physiologic and lugol solutions. These were examined under light microscope.Then the preparations made by using zinc sulphate flotation method are examined for parastic eggs and cysts. Then to examine the protozoa in detail, Premenant preparations are made using trichrome stain. In this study out of 400 people whose stool samples are examined, 12 (%6.0) were found to have one or more parasites; 7 (%3.5) women and 19 (%4.75) men. 8 different parasites are detected , which are Taenia Saginata 15 (%3.75), Ascaris Lumbrocoides 1 (%0.25), Enterobius Vermicularis 1 (%0.25), Hymenolepis Nana 1 (%0.25), Dpylidium Caninum 1 (% 0.25). The socioeconomic status and lack of health education of the public may be important causes for the detection of high prevalance for Taenia Saginata.