A novel two-parameter modulation and neutral point potential control method for the three-level neutral point clamped inverter
Üç düzeyli nötr noktası bağlantılı evirici için iki parametreli modülasyon ve nötr noktası denetim yöntemi
  1. Tez No: 167131
  2. Yazar: BÜLENT ÜSTÜNTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MASUM HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç düzeyli evirici, nötr noktası bağlantılı (NPC), nötr noktası gerilimi, darbe genişlik modülasyonu (PWM), uzay vektörü, Three-level inverter, NPC, neutral point potential, PWM, space vector iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Öz ÜÇ DÜZEYLİ NÖTR NOKTASI BAĞLANTILI EVİRİCİ İÇİN İKİ PARAMETRELİ MODÜLASYON VE NÖTR NOKTASI DENETİM YÖNTEMİ Üstüntepe, Bülent Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet M. Hava Aralık 2005, 242 sayfa Bu tezde, üç düzeyli nötr noktası bağlantılı eviricinin nötr noktası gerilim kayması/dalgalanması analiz edilmiş ve nötr noktası geriliminin değişimini çok küçük bir aralığa sınırlayan özgün bir denetim yöntemi önerilmiştir. Küçük doğru gerilim bara kondansatörleriyle bile üstün başarımı olan iki değişkenli darbe genişlik modülasyonu algoritması önerilmiştir. İki değişkenli darbe genişlik modulasyonu yöntemi darbe şablonunun değiştirilmesine dayanmaktadır ve ek donanım gerektirmemektedir. Nötr noktası akımı ve geriliminin ayrıntılı analitik modeli modulasyon değişkenlerinin fonksiyonu olarak ifade edilmiş ve nötr noktası gerilimi davranışı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan analizlere dayanılarak, bilinen denetim yöntemlerinin yetersizlikleri gösterilmiştir ve iki değişkenli darbe genişlik modülasyonu yöntemi geliştirilmiştir. İki değişkenli darbe genişlik modülasyonu yönteminin başarımı bir darbe genişlik modülasyonu ortalama değer modeli ve ayrıntılı model bilgisayar benzetimleri ile doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar R-L tipi yük ve asenkron motor sürücü laboratuvar deneyleri ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL TWO-PARAMETER MODULATION AND NEUTRAL POINT POTENTIAL CONTROL METHOD FOR THE THREE-LEVEL NEUTRAL POINT CLAMPED INVERTER Üstüntepe, Bülent M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet M. Hava December 2005, 242 pages In this thesis, the neutral point potential drift/fluctuation of the three-level neutral point clamped inverter is analyzed and a novel control algorithm, the two-parameter PWM method is proposed to confine the neutral point potential variation to a very small range. The two-parameter PWM method provides superior neutral point potential control performance even with small DC bus capacitors. The method is based on PWM pulse pattern modification and requires no additional hardware. Detailed analytical models of the neutral point current and potential as a function of the modulation parameters are established and the neutral point potential behavior is thoroughly investigated. Based on the study, the deficiency of the known methods is illustrated and the two-parameter PWM method is developed and its superior performance demonstrated. The performance of the two-parameter PWM method is verified by means of computer simulations utilizing both the per-PWM-cycle average model and the detailed model of the inverter. The results are supported by laboratory experiments involving both an R-L load and an induction motor drive.