Impact of Atatürk Dam on social and environmental aspects of the Southeastern Anatolia project
Atatürk Barajının Güneydoğu Anadolu projesinin sosyal ve çevresel yönlerine etkisi
  1. Tez No: 167137
  2. Yazar: GÖKÇE AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Projesi, Atatürk Barajı, Yeniden Yerleşim, Sosyal ve Çevresel Etkiler, Southeastern Anatolia Project, Atatürk Dam, Resettlement, Social and Environmental Impacts iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Öz ATATÜRK BARAJININ GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİNİN SOSYAL VE ÇEVRESEL YÖNLERİNE ETKİSİ Akyürek, Gökçe Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Doğan Altınbilek Aralık 2005, 127 sayfa Bu tezde Atatürk Barajının Güneydoğu Anadolu Projesinin sosyal ve çevresel yönlerine etkisi planlama, politika oluşturma, kurumsal düzenlemeler, alt yapı ve insan kaynakları açısından tartışılmıştır. Atatürk Barajının etkilerini analiz edebilmek için birçok konuda veri toplanmıştır. Bu konular yeniden yerleşim, arazi kamulaştırması ve arazi toplulaştırması, eğitim, sağlık, kadın erkek eşitliği olarak listelenebilir. Sonuçlar Atatürk Barajının yeniden yerleşiminin istemsiz olarak yapıldığını göstermektedir. Yeniden yerleştirilen insanlar çoğunlukla ödemelerini almışlardır. Fakat yeniden yerleştirilen insanların yapılan ödemeleri değerlendirme kapasiteleri zayıftır. Büyük ölçekli ve çok sektörlü bir proje olan Güneydoğu Anadolu Projesinin genel olarak okur yazarlık oranında ve sağlık koşullarında olumlu etkisi bulunmaktadır. Aslında bu büyüklükteki projelerin sosyal ve çevresel yönlerinin tahmin edilmesi zordur. Bu nedenle çevresel ve sosyal konularla ile ilgili problemlerin tahmini için iyi düşünülmüş çalışmaların yapılması ve yeterli çözümlerin üretilmesi günden güne daha önemli hale gelmektedir. Güneydoğu Anadolu Projesi olumlu ve olumsuz yönleri düşünüldüğünde Güneydoğu Anadolu Projesi benzer projeler için önemli bir örnek haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF ATATÜRK DAM ON SOCIAL AND ENVIRONMENTAL ASPECTS OF THE SOUTHEASTERN ANATOLIA PROJECT Akyürek, Gökçe M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK December 2005, 127 pages In this thesis the impact of the Atatürk Dam on social and environmental aspects of the Southeastern Anatolia Project has been discussed in terms of planning and policy making, institutional arrangements, infrastuctural development and human resources development. In order to analyse the impacts of Atatürk Dam data related to several components are collected. These components can be listed as resettlement, land acquisition and land consolidation, education, health, gender issues. The results show that the Atatürk Resettlement has been done involuntarily. The people mostly have their compensation. However the management abilities of the resetters for the compensations were poor. Generally the Southeastern Anatolia Project as a large scale multi sectoral projects have positive impacts on the literacy ratio and health standards. Actually the social and environmental aspects of this kind of large scale projects are difficult to predict and measure. Therefore reasonable studies on predicting the problems related to the environemental and social issues and producing sufficient solutions become more and more important day by day. The Southeastern Anatolia Project becomes an important example for similar projects by considering its both positive and negative impacts.