Preliminary approach for the determination of fish exuded kairomone using fourier transform infrared spectroscopy
Fourier dönüşüm kızılötesi spektroskopisi ile balık sinyali tayini için başlangıç yaklaşımı
  1. Tez No: 167138
  2. Yazar: AYŞE ÖZGE KEPENEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERYEM BEKLİOĞLU, PROF.DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Daphnia pulex, kairomone, balık sinyali, FTIR Spektroskopi. vıı, Daphnia pulex, kairomone, fish cue, FTIR Spectroscopy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Öz FOURIER DÖNÜŞÜM KIZILÖTESİ SPEKTROSKOPİSİ İLE BALIK SİNYALİ TAYİNİ İÇİN BAŞLANGIÇ YAKLAŞIMI KEPENEK, Ayşe Özge Y.Lisans, Biyoloji Bölümü Tez danışmanı: Prof. Dr. Feride SEVERCAN Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meryem BEKLIOĞLU Aralık 2005, 75 sayfa Canlılar arasında kimyasallar yoluyla oluşan etkileşimlere odaklanan sucul canlılarda kimyasal iletişim birçok çalışmanın odak noktası olmaktadır. Günlük Dikeysel Göç (GDG), genellikle zooplantonlarda gözlenir ve gün içinde gün doğumu ile gün batımı arasında inilen en düşük derinliği ve ulaşılan en yüksek derinliği içerir. GDG, avcıların yokluğunda, azalır veya yok olur, varlıklarında ise gelişim gösterir. Daphnia türleri, tatlısu ortanınım en çok araştırılan türlerinden biridir. Daphnia GDG davranışının balık sinyaliyle değişimi en çok çalışılan davranışsal stratejilerden biridir. Balık sinyali terim olarak kendine özgü kimyasal haberciler olarak tanımlanır ve salgılayandan çok algılayanın fayda sağladığı bir adaptasyondur. Sonuç olarak, balık sinyalinin doğası ve kökeni hala net değildir ve araştırılmaya ihtiyaç duymaktadır. FT-IR tekniğinin, bu amaç için iyi bir araç olacağına karar verilmiştir. Bu çerçevede, vıbalık sinyali varlığında mevsimsel değişiklere bağlı olarak göç daptasyonunun oluşumunun FT-IR tekniği ile kanıtlanabileceği ve karakterize edilebileceği düşünüldü. Bu çalışmanın sonuçları, aromatic olmayan sekonder aminli bir bileşiğin balık sinyalinin yapısına anlamlı bir katkısı olduğunu göstermiştir. Fakat, tatlı su ortamındaki doğal aminli bileşiklerin seviyesine balık dışındaki diğer kaynaklardan da katkı olabileceğinden, aminlerin kökeni ve konsantrasyonu, ekolojik işlevlerini tanımlamak için başka araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRELIMINARY APPROCH FOR THE DETERMINATION OF FISH EXUDED KAIROMONE USING FOURIER TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY KEPENEK, Ayşe Özge M. Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Feride SEVERCAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem BEKLİO?LU December, 2005, 75 pages Chemical communication in aquatic organisms has been topic of a large number of studies focusing interactions between organisms via info chemicals. Diel Vertical Migration (DVM) is commonly observed among zooplankton and consists of a single daily ascent with minimum depth reached between sunset and sunrise and a descent with maximum depth attained during the day. DVM was absent or reduced when predators were absent and well developed in their presence. Species of the Daphnia are one of the well investigated group in freshwater environments. Variation in DVM of Daphnia İn response to fish kairomone is one of the best studied behavioral strategies. Kairomone, as a term, is described interspecific chemical messengers, the adaptive benefit of which falls on the recipient rather than the emitter. As a result, nature and origin of kairomone is still unclear and needs to be investigated. It was decided that FT-IR technique would be favorable tool for IVthis aim. In this frame, it was conceived that the occurrence of migration adaptation relevant to the seasonal changes in the presence of fish kairomone could be proved and characterized by FT-IR technique. Results of the present study indicate that non-aromatic, secondary amine compound has significant contribution to fish cue. Since other sources other than fish can contribute the natural amine compounds level in fresh water environment, origin and concentration of amines are needed further investigation to determine ecological function of amine.