Fitting passenger seats on intercity coaches to Turkish population: An ergonomic study
Şehirlerarası otobüslerde yolcu koltuklarının Türk toplumuna uygunluğu konusunda ergonomik bir çalışma
  1. Tez No: 167139
  2. Yazar: CENK GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şehirlerarası otobüsler, oturma, yolcu koltuğu tasarımı, antropometri. vıı, Intercity coaches, seating, passenger seat design, anthropometry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLERDE YOLCU KOLTUKLARININ TÜRK TOPLUMUNA UYGUNLUĞU KONUSUNDA ERGONOMİK BİR ÇALIŞMA Güner, Cenk Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Asatekin Kasım 2005, 107 sayfa insanın fiziksel özellikleri, zamanla bir değişime uğramaktadır Ancak farklı toplumlara ait insanların fiziksel boyutları arasındaki farklılıklar, bütün toplumları etkileyen ve zamana bağlı olan doğal değişimden çok daha belirgin ve dikkate değerdir. Bu çalışmada, kullanıcının fiziksel boyutlarına oldukça ihtiyaç duyulan ve aynı zamanda Türkiye için kullanım sıklığı ve yaygınlığı açısından önemli bir yere sahip bir endüstriyel ürün olan şehirlerarası yolcu otobüslerinin yolcu koltukları, ergonomik bir bakış açısıyla incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'deki pazar paylarına göre normal ve üst sınıfı temsil eden, aynı zamanda yurtiçinde üretilme ya da ithal edilmelerine göre yolcu otobüslerinin dört farklı firmaya ait olan koltuklan üzerinden sekiz adet nokta ve onlara eşdeğer olan antropometrik değişkenler belirlenmiştir. Sözü edilen bu koltuk boyutları, Türk toplumunun antropometrik verilerini temsil edebilecek örneklem yeterliliği ve tespit edilen değişkenleri kapsamaları bakımından Hertzberg ve ark. ile Kayış' in gerçekleştirdikleri iki araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve son olarak tasarım aşamasında kullanılmak üzere her bir koltuk bölümü için alternatif boyutlar önerilmiştir. vıBuna göre, incelenen orta ve üst sınıf otobüslerin koltuk boyutlarının kendi aralarında önemli değer farklılıkları göstermedikleri, yalnızca oturma paneli genişliklerinin, her iki antropometrik çalışmaya ait kalça genişliği değerlerinden daha yüksek oldukları tespit edilmiştir. Diğer koltuk bölümlerinin değerleriyse, söz konusu araştırmaların antropometrik değişkenlerine göre düşük değerler göstermektedir. Bir başka sonuç da, incelenen dört farklı koltuğa ait sırtlık yüksekliği değerlerinin diğer koltuk bölümleri içerisinde her iki antropometrik araştırmanın ilgili verilerine yakınlığı açısından en düşük değerde olduklarıdır. Her ne kadar Avrupa komisyonuna ait 2001/85/EC direktifi ile genel olarak bütün koltuk markalarının bölümleri uyumlu olsalar da, bu yönetmelikçe belirtilen oturma paneli genişliği değerine göre, Grammer marka koltuk haricinde, diğer markaların oturma paneli genişliklerinin daha düşük değerlerde oldukları gözlenmiştir. Aynı zamanda söz konusu Avrupa komisyonu direktifi ile bu çalışmada sonuçlarından faydalanılan iki yerli antropometrik araştırmanın karşılıklı değerlerinin de önemli farklılıklar gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FITTING PASSENGER SEATS ON INTERCITY COACHES TO TURKISH POPULATION: AN ERGONOMIC STUDY Güner, Cenk M. Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Asatekin November 2005, 107 pages The physical dimensions of a population change in the course of time. On the other hand, the physical dissimilarities among different population are much more significant and remarkable than time-dependent natural evolution process that affects all populations in the world. In this study, passenger seats of intercity coaches that are important industrial products for Turkey in terms of usage frequency and their prevalence were investigated from an ergonomic viewpoint. To achieve this aim, eight seat parts and their equivalent anthropometric variables were specified to gather their measures from four different intercity coaches: These coaches represent the normal and top segment in Turkish intercity coaches market in addition to being imported or not. After that, these seat measures are compared with two anthropometric studies in terms of the sufficient sample size to reflect the anthropometric data related to Turkish population and the inclusion of the specified variables that correspond to IVthese parts. Finally, alternative dimensions were recommended for each seat part to be used in the design process of passenger seats. In conclusion, it was found that dimensions of all seats demonstrated no significant differences among each other in terms of belonging to middle or luxury segment coaches. Only for seat pan widths, all seats had higher values than the hip breadths of both anthropometric studies. Conversely, for other seat parts, the dimensions of almost all seats had lower values. All backrest heights were the lowest among the other parts based on the studies of Hertzberg et al and Kayış. It was observed that although all seats showed approximate values with specified seat parts of the directive of European Commission- 2001/85/EC- generally, all seat brands except Grammer had a lower value than the seat pan width mentioned in this regulation. It was also found important differences between the outcomes of two Turkish studies and the regulation of EC.