Soil erosion risk mapping using geographic information systems: A case study on Kocadere Creek Watershed, İzmir
Coğrafi bilgi sistemi kullanarak erozyon risk haritalaması: İzmir Kocadere Havzası örnek çalışması
- Tez No: 167141
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN, Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Erozyon Modellemesi, USLE, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Eğim Uzunluğu, Bulanık Sınıflama, Soil Erosion Modeling, USLE, Geographic Information System (GIS), Slope Length, Fuzzy Classification
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Öz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ KULLANARAK EROZYON RİSK HARİTALAMASI: İZMİR KOCADERE HAVZASI ÖRNEK ÇALIŞMASI Okalp, Kıvanç Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Zuhal Akyürek Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Ünal Sorman Aralık 2005, 109 sayfa Erozyon, Türkiye'de yıldan yıla artış gösteren küresel ölçekte büyük bir çevre sorunudur. Erozyonun önlenmesi politik, ekonomik ve teknik eylemlere gereksinim duymakta, bu eylemlerden önce de toprak kaynaklarımızın özellik ve davranışlarını öğrenmemiz gerekmektedir. Bu çalışmanın amaçlan havzanın yıllık toprak kaybı miktarının tümleşik modellerle CBS çerçevesinde belirlenmesi ve karmaşık arazi yapılan için erozyon risk haritasının oluşturulmasıdır. Bu çalışmadaki yıllık toprak kaybı miktarları dünyada elli yıldır kullanılan Evrensel Toprak Kayıp Eşitliği (Universal Soil Loss Equation, ÜSLE) kullanılarak hesaplanmıştır. Hücresel tabanlı yaklaşımlardaki ana sorun USLE'nin eğim uzunluğu parametresinin karmaşık arazilere uygun biçimde tespit edilmesidir. Aynı zamanda karmaşık arazi yapısına sahip olan Kocadere Havzası 'nın eğim uzunluğu parametresinin hesaplanmasında farklı algoritmalar değerlendirilmiştir. Hickey'in algoritması Mitasova ile Moore'un algoritmalarına kıyasla daha güvenilirtopografik faktör değerleri vermiştir. Yüzey örtüsü ve yönetimi (C) parametresinin uydu görüntüsüne dayalı olarak belirlenmesinde Normalize Edilmiş Bitki İndeksi (Normalized Difference Vegetation Index, NDVT) değerleri yaklaşık C değerlerine Avrupa Toprak Ofisi' nin formülüne göre ölçeklendirilmiştir. Yıllık toprak kaybı miktarlarının hesaplanmasını takiben havza klasik ve bulanık sınıflamaya göre üç farklı (düşük, orta, yüksek) erozyon risk sınıfına ayrılmıştır. Bulanık sınıflama, USLE' nin hem sadece (I) topografya faktörüne göre hem de (II) topografya ve C faktörlerine göre gerçekleştirilmiştir. Sınıflandırılmış üç risk haritasının karşılaştırılması sonucu çalışma alanında topografyanın çıplak arazi ve zayıf bitki örtüsüne sahip alanlarda erozyon sürecinin baskın etkeni olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOIL EROSION RISK MAPPING USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS: A CASE STUDY ON KOCADERE CREEK WATERSHED, ÎZMİR Okalp, Kıvanç M. Sc, Geodetic and Geographic Information Technologies Department Supervisor : Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek Co-Supervisor: Prof. Dr. Ah Ünal Sorman December 2005, 109 pages Soil erosion is a major global environmental problem that is increasing year by year in Turkey. Preventing soil erosion requires political, economic and technical actions; before these actions we must learn properties and behaviors of our soil resources. The aims of this study are to estimate annual soil loss rates of a watershed with integrated models within GIS framework and to map the soil erosion risk for a complex terrain. In this study, annual soil loss rates are estimated using the Universal Soil Loss Equation (USLE) that has been used for five decades all over the world. The main problem in estimating the soil loss rate is determining suitable slope length parameters of USLE for complex terrains in grid based approaches. Different algorithms are evaluated for calculating slope length parameters of the study area namely Kocadere Creek Watershed, which can be considered as a complex terrain. Hickey's algorithm gives more reliable topographic factor values than Mitasova's and Moore's. Satellite image driven cover and management IVparameter (C) determination is performed by scaling NDVI values to approximate C values by using European Soil Bureau's formula. After the estimation of annual soil loss rates, watershed is mapped into three different erosion risk classes (low, moderate, high) by using two different classification approaches: boolean and fuzzy classifications. Fuzzy classifications are based on (I) only topographic factor and, (H) both topographic and C factors of USLE. By comparing three different classified risk maps, it is found that in the study area topography dominates erosion process on bare soils and areas having sparse vegetation.