Konumsal bilgi sistemleri yardımıyla Türkiye'nin erozyon modellemesi
Erosion modelling in Turkey using locational information system
- Tez No: 327126
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erozyon, Erozyon Modelleme, Türkiye?de erozyon, PESERA erozyon modeli, Erosion, erosion modeling, erosion in Turkey, PESERA erosion modeling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Son yıllarda birçok ülke erozyona duyarlı alanlarda; erozyon tahminleri, modellemeleri, izlenmesi ve haritalanmasında kullanışlı bir araç olan Coğrafi Bilgi Sistemlerini (CBS) yönetim planlamalarında kullanmaktadır. Erozyon koşullarının değerlendirilmesi ve potansiyel etkilerinin tahmin edilmesinde kapsamlı teknik ve modellerin oluşturulmasına çalışılmaktadır. Bu çalışmada fiziksel tabanlı bölgesel ölçekli toprak erozyon modeli olan PESERA (Pan-European Soil Erosion Risk Assessment) modeli Türkiye?deki farklıarazi kullanım türleri için aylık ve yıllık toprak kaybını değerlendirmek için kullanılmıştır. Geniş alanlar veya ülkesel ölçekte geliştirilmiş olan modeller toprak ve doğal kaynak yönetimi gibi ulusal ve bölgesel planlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada ülke yüzeyinde bir yılda kaybedilen toprak miktarı yaklaşık 46 milyon ton olduğu hesaplanmıştır. Sadece tarım alanlarından kaybedilen verimli toprak miktarı ise yaklaşık 13.500 milyon ton/yıl'dır. Toplam erozyonun yaklaşık %30?unun tarım alanlarında olduğu tahmin edilmiştir. Bu miktarın geriye kalan % 68?lik kısmı çalılık ve bozulmuş orman alanlarında, %2?lik kısmı ise ormanlar ve yerleşim alanlarında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, many countries have included Geographic Information Systems (GIS) in their management systems because GIS can be used as an effective tool for assessing erosion, modeling, monitoring, and mapping the extent of erosion prone areas. In order to assess erosion conditions and predict potential impacts of erosion, comprehensive techniques and models need to be created. In this study, PESERA (Pan-European Soil Erosion Risk Assessment) as a physically-based regional-scale soil erosion model was applied to estimate the monthly and annual soil loss for different land use/cover types in Turkey. Models that have been developed for large areas or national scale have been more widely used approach for national and regional resource management. In this study, the amount of soil loss from the surface of the country in a year is estimated as 46 million tons. The amount of fertile soil loss in agricultural lands is approximately 13.500 million tons/year. This clearly shows that 30% of total erosion results from the agricultural areas. It was estimated that 68% of the erosion is in the scrub and degraded forest areas, 2% of the remaining part is also in forests and urban areas.