Breeding biology, population size and spatial distribution of a common nightingale (Luscinia megarhynchos Brehm, 1831) population at Yalıncak (Ankara)
Yalıncak'ta (Ankara) bir bülbül (Luscinia megarhynchos Brehm, 1831) populasyonunun üreme biyolojisi, populasyon büyüklüğü ve uzamsal dağılımı
  1. Tez No: 167140
  2. Yazar: İLKER ÖZBAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bülbül, üreme biyolojisi, üreme alanına sadakat, alan savunma, Ankara vıı, Nightingale, breeding biology, site fidelity, territory, Ankara
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz YALINCAKTA (ANKARA) BİR BÜLBÜL (Luscinia megarhynchos Brehm 1831) POPULASYONUNUN ÜREME BİYOLOJİSİ, POPULASYON BÜYÜKLÜĞÜ VE UZAMSAL DAĞILIMI ÖZBAHAR, İlker Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. C. Can BİLGİN Aralık 2005, 68 sayfa Birçok kuş türünün üreme sırasında güçlü alan savunma davranışı ve alana yüksek bağlılık gösterdiği bilinmektedir. Bülbül {Luscinia megarhynchos) de her yıl aynı uygun yaşam alanını kullanan birçok göçmen türden biridir. Özellikle baskın bireyler her yıl aynı alanda üremeyi tercih etmektedir ve alana bağlılık büyük olasılıkla yüksek üreme başarısını sağlamaktadır. Bu çalışma ODTÜ (Ankara, Türkiye) yerleşkesi içinde bulunan Yalıncak' m küçük bir bölgesindeki bülbül populasyonunun üreme biyolojisi, populasyon büyüklüğü ve uzamsal dağılımını araştırmayı amaçlamaktadır. Kuşlar 2003-2005 yılları arasında yakalanmış, izlemek amacıyla metal halkalar, renkli halkalar ve radyo vericileri ile işaretlenmiştir. Analizler önceki iki yıla ait veriler de kullanılarak toplam 77 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. vıÇalışılan populasyonun göç zamanlaması erkeklerin Nisan ayı sonunda erkenden alana ulaşması ve bir hafta sonra dişilerin gelişi olarak özetlenebilir. Dişilerin gelişinin hemen ardından yuva yapımı başlamış ve ilk yavrular Haziran başında yuvadan uçmuştur. Ayrıca bazı çiftlerde ikinci kuluçka da gözlenmiştir. Kuşların büyük çoğunluğu Ağustos ayında güneye göçmeye başlamıştır. Toplam 2.65 hektar büyüklüğündeki alandaki populasyon büyüklüğü yaklaşık 20-25 birey arasında tahmin edilmiştir. Fakat alanda sadece 2-4 adet üreme bölgesi bulunmaktadır ve yüksek oranda üremeyen birey tespit edilmiştir. Üreme bölgesi büyüklükleri kaynaklardaki diğer alanlardan çok daha küçük olarak bulunmuştur. Yıllık hayatta kalma oranı ortalama olarak 0.424 ± 0.121'dir. Daha önceki bilgilerin aksine, göç sırasında daha batıdaki populasyonlara ait bireyler yakalansa da, Yalıncak populasyonunun taksonomik olarak africana alttürüne ait olduğu bulunmuştur. Bu çalışma küçük fakat verimli biyotoplarm ötücüler için önemli üreme alanı olarak önemini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca üreme ve hayatta kalma başarısı yüksek olan bireylerin daha sonraki nesillere daha büyük oranda katkı yapabileceklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
AB&TRACT BREEDING BIOLOGY, POPULATION SIZE AND SPATIAL DISTRIBUTION OF A COMMON NIGHTINGALE (Luscinia megarhynchos Brehm, 1 831) POPULATION AT YALINCAK (ANKARA) ÖZBAHAR, İlker M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. C. Can BİLGİN December 2005, 68 pages Many bird populations are known to show strong territoriality as well as high site fidelity during breeding. The Common Nightingale {Luscinia megarhynchos) is one of many such migratory species that annually occupies the same favourable habitat. Especially dominant males prefer to breed in the same area every year, and high fidelity probably assures high breeding success. This study aims to investigate breeding biology, population size and spatial distribution of nightingales at a small area in Yalıncak within the METU campus grounds (Ankara, Turkey). From 2003 to 2005, birds were captured and marked with metal or colour rings or radio tags for monitoring. Analyses were carried out on 77 individuals, including ringing data from the previous two years. IVPhenology of the study population was characterized by early arrival of males in late April, followed one week later by females. Nesting immediately followed and the first young fledged in early June. Second broods were also recorded. Most birds apparently left for the south within August. The population in the 2.65 ha large area was estimated to be about 20-25 individuals. However, only 2-4 breeding territories were present and a large proportion of floaters existed. Territory sizes were smaller than reported elsewhere. Annual survival rate was 0.424 ±0.121. Contrary to previous knowledge, taxonomically the Yalıncak population belonged to subspecies africana although more westerly subspecies could be recorded during migration. This study revealed the importance of small but productive biotopes as important breeding habitats for passerines. It also showed that a few highly successful individuals may contribute out of proportion to the next generation.