Design of an FM-CW radar altimeter
FM-CW yükseklik ölçer radar tasarımı
  1. Tez No: 167147
  2. Yazar: YAŞAR BARIŞ YETKİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞİMŞEK DEMİR, PROF.DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FM-CW, Yükseklik Ölçer, Yükseklik Ölçen Algoritma, FM-CW, altimeter, altitude determining algorithm IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ FM-CW YÜKSEKLİK ÖLÇER RADAR TASARIMI Yetkil, Yaşar Barış Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Şimşek Demir Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yalçın Tanık Aralık 2005, 72 sayfa Frekans kiplenmiş sürekli dalga (FM-CW) yükseklik ölçer radarı, askeri amaçlı yaklaşım tapası, arabalarda denenen otomatik yolculuk kontrol sistemi ve uçaklarda bulunan yükseklik ölçer gibi birçok uygulamada kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı FM-CW radarı kullanarak yükseklik ölçümü için bir yöntem geliştirmektir. Bu amaçla radarın ve FM-CW sistemlerin çalışma prensibi gözden geçirilmiş ve yükseklik ölçümünde etkili olan olaylar incelenmiştir. Bu incelemenin ardından yükseklik ölçümünde kullanılan yöntemler değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda yükseklik ölçen algoritma oluşturmak amacı ile sinyal tespit etme ve işleme yolu önerilmiştir. Ayrıca araştırmalar sonucunda 100 m ile 4000 m arasında, algoritmanın sınanabileceği analitik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaya göre yükseklik ölçen algoritmanın ve FM-CW Yükseklik ölçer Radarın performansı bilgisayar ortamında test edilmiş, buna göre sistemin donanımı tasarlanmıştır ve gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF AN FM-CW RADAR ALTIMETER Yetkil, Yaşar Barış MS., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şimşek Demir Co-Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık December 2005, 72 pages Frequency modulated continuous wave (FM-CW) radar altimeters are used in civil and military applications. Proximity fuses, automatic cruise control systems of cars, radar altimeter of planes are examples to these applications. The goal of this thesis is to present a method for altitude determination using an FM- CW radar. For this purpose principles of radars and FM-CW systems are studied and related subjects are inspected. After this inspection, algorithms for altitude determination are evaluated. Consequently signal detection and processing methods are proposed to build an altitude determining algorithm. Also an analytical test environment for altitudes between 100 m and 4000 m is developed in computer as a result of researches. Test environment simulated the performance of altitude determining algorithm and FM-CW Radar Altimeter. The hardware is designed and implemented accordingly.