Pipelined design approach to microprocessor architectures a partial implementation: MIPS TM pipelined architecture on FPGA
Mikro işlemcilerde pipelined dizayn yaklaşımı MIPS TM pipelined işlemci mimarisinin FPGA üzerinde kısmi bir uygulaması
  1. Tez No: 167149
  2. Yazar: MUZAFFER CAN ALTINİĞNELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Microprocessor, MIPS, Pipelining, FPGA IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ MİKRO İŞLEMCİLERDE PIPELINED DİZAYN YAKLAŞIMI MIPST PIPELINED İŞLEMCİ MİMARİSİNİN FPGA ÜZERİNDE KISMI BİR UYGULAMASI ALTINİĞNELİ, Muzaffer Can Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan GÜRAN Aralık 2005, 120 Sayfa Bu çalışmada, RISC işlemcilerde“Pipelining”konusu, FPGA üzerinde MIPS R2000 komut setinin bir kısmı tamamlanarak açıklanmıştır. Çalışma boyunca, Mikro İşlemcilerin hızlarının arttırılması konusunda temel bir unsur olan“Pipelining”konusu üzerinde durulmuştur. Temel olarak“Pipelining”işlevi, yüksek seviyede programlama yapan kişilere görünmezdir. Bu çalışma“Pipelining”işlevinin ayrıntılarını ve bu işlev gerçekleştirilirken karşılaşılan problemleri ortaya koymaktadır.“Pipelining”dışındaki diğer tasarım yaklaşımlarının neden uygulanamaz oldukları, bu tezin karşılaştırmalı ve nicel akışı sayesinde anlaşılabilir. Donanım tasarımında temel alınan metodolojiler ve donanımların kabiliyetleri hakkında tez boyunca bir alt yapı oluşturulmaya da çalışılmıştır. Bu tez, Mikro İşlemciler ve“Pipelining”işlevi ile tanışıklık kazanmak isteyen programcılar için bir başlangıç ve referans noktası olabilir. Anahtar Kelimeler; Mikro işlemci, MIPS, Pipeline, FPGA
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PIPELINED DESIGN APPROACH TO MICROPROCESSOR ARCHITECTURES A PARTIAL IMPLEMENTATION: MIPST PIPELINED ARCHITECTURE ON FPGA ALTINİ?NELl, Muzaffer Can M.S, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan GÜRAN December 2005, 120 Pages This thesis demonstrate how pipelining in a RISC processor is achieved by implementing a subset of MIPS R2000 instructions on FPGA. Pipelining, which is one of the primary concepts to speed up a microprocessor is emphasized throughout this thesis. Pipelining is fundamentally invisible for high level programming language user and this work reveals the internals of microprocessor pipelining and the potential problems encountered while implementing pipelining. The comparative and quantitative flow of this thesis allows to understand why pipelining is preferred instead of other possible implementation schemes. The methodology for programmable logic development and the capabilities of programmable logic devices are also given as background information. This thesis can be the starting point and reference for programmers who are willing to get familiar with microprocessors and pipelining.