Biologically inspired multichannel modelling of human visual perceptual system
İnsan görsel algılama sisteminin biyolojik temelli çok kanallı modellenmesi
  1. Tez No: 167150
  2. Yazar: MEHMETCAN APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDAN ERKMEN, PROF.DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan benzeri, görme, algılama, görsel ilgi vu, Human-like, vision, perception, visual attention
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ İNSAN GÖRSEL ALGILAMA SİSTEMİNİN BİYOLOJİK TEMELLİ ÇOK KANALLI MODELLEMESİ APAYDIN, Mehmetcan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmet Erkmen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydan Erkmen Aralık 2005, 61 sayfa Bir robotu kendi kendini idare eder hale getirmek, en başından bu yana aşılması güç problemlerden olagelmiştir. Robotun kendini idare eder hale gelmesi için çevresel veriyi toplayıp yorumlayarak ona göre tepki vermesi gerekir. Bunu sağlayabilmek için kaynak yönetimi yapılmalıdır. Yani, zaman ve işlemci gücü gibi kaynakların daha önemli alanlara yönlendirilmesi gerekir. Ancak halihazırdaki çalışma ve yaklaşımlar her zaman insan benzeri değildir. Ya da buna yeterli önem vermemektedirler. Tezde önerilen sistem bu bakış açısından yola çıkarak anılan kaynak yönetimini insana daha çok benzer ol maya çalışarak gerçekleştirmektedir. İlgi odağım, gerçekten de daha yüksek çözünürlüklü algoritmaları gerektiren yerlere yönlendirir. Bu 'gerçek gereksinim'in konumu ise sahnenin görsel özellikleriyle bu özelliklerin her birine verilen öneme (ya da ağırlığa) göre belirlenir. Daha ileri gidilerek önerilen sis temin insan görsel algı özellikleriyle kıyaslaması yapılmış ve önyargısız deneklerle yapılan deneylerden ortalama bir insana benzer sonuçları üreten ağırlık değiştirgeleri kümesi elde edilmiştir. Daha sonra yönlendirme etkisini göre bilmek için deneklerin bir tek görsel özelliğe yoğunlaşmaları istenmiştir. Son olarak yapay sinirsel ağ tabanlı bir öğrenme mekanizması eklenerek sistemin vibir kişi ya da grubu taklit etmeyi öğrenmesi sağlanmıştır. Sistem, olduğu gibi ele alınarak bir ön-ilgi modülü olarak kullanılabilir ya da daha iyi başarım için daha çok sayıda görsel özellik kanalı eklenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOLOGICALLY INSPIRED MULTICHANNEL MODELLING OF HUMAN VISUAL PERCEPTUAL SYSTEM APAYDIN, Mehmetcan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. İsmet Eritmen Co-supervisor: Prof. Dr. Aydan Erkmen December 2005, 61 pages Making a robot autonomous has been a common challenge to be overcome since the very beginning. To be an autonomous system, the robot should collect environmental data, interpret them, and act accordingly. In order to accomplish these, some resource management should be conducted. That is, the resources, which are time, and computation power in our case, should be allocated to more important areas. Existing researches and approaches, however, are not always human like. In deed they don't give enough importance on this. Starting from this point of view, the system proposed in this thesis supplies the resource management trying to be more 'human like'. It directs the focus of attention to where higher resolution algorithms are really needed. This 'real need' is determined by the visual features of the scene, and current importance levels (or weight values) of each of these features. As a further attempt, the proposed system is compared with human subjects' characteristics. With unbiased subjects, a set of parameters which resembles a normal human is obtained. Then, in order to see the effect of the guidance, the subjects are asked to concentrate on a single predetermined feature. Finally, an artificial neural network based ivlearning mechanism is added to learn to mimic a single human or a group of humans. The system can be used as a preattentive stage module, or some more feature channels can be introduced for better performance in the future.