Game theoretic approach to newsboy problem: Nash, Stackelberg, Cooperative games
Gazeteci çocuk problemine oyun teorisi yaklaşımı: Nash, Stackelberg, Kooperatif oyunlar
  1. Tez No: 167157
  2. Yazar: AYSU SULTAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçi gazeteci çocuk problemi, kooperatif gazeteci çocuk problemi, ürün ikamesi, Nash stratejisi, Stackelberg stratejisi, talep korelasyonu, Competitive newsboy problem, cooperative newsboy problem, product sub stitution, Nash strategy, Stackelberg strategy, demand correlation. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz GAZETECİ ÇOCUK PROBLEMİNE OYUN TEORİSİ YAKLAŞIMI: NASH, STACKELBERG, KOOPERATİF OYUNLAR ÖZSOY, AYSU SULTAN Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yasemin Serin Eylül 2005, 81 sayfa. Bu tezde, ikame edilebilir iki ürünlü rekabetçi ve kooperatif gazeteci çocuk problemleri oyun teorisi kavramlarıyla incelenmiştir. Ürünlerin taleplerinin birbirine bağımlı ve normal dağılımla dağıldıkları varsayılmıştır. Rekabet, Nash ve Stackelberg oyunları için ele alınmıştır. Nash ve Stackelberg oyunları, sipariş miktarları ve beklenen karlar açısından karşılaştırılmıştır. Kooperatif gazeteci çocuk problemi, maliyet ve gelir parametreleri eşit ürünler için analiz edilmiştir. Talep korelasyonunun sipariş miktarları ve beklenen kârlar üstündeki etkisi sayısal deneylerle araştırılmıştır. Nash, Stackelberg ve kooperatif oyunlarının optimal çözümleri, korelasyonun 1 olduğu durum için analitik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GAME THEORETIC APPROACH TO NEWSBOY PROBLEM: NASH, STACKELBERG, COOPERATIVE GAMES ÖZSOY, AYSU SULTAN M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yasemin Serin September 2005, 81 pages. In this thesis, competitive and cooperative newsboy problems for two substitutable products are analyzed by using game theoretic concepts. The demands of the products are assumed to be dependent and normally distributed. Competition is handled for Nash and Stackelberg games. Nash and Stackelberg games are compared in terms of the order quantities and the expected profits. Cooperative newsboy problem is analyzed for the products having equal costs and revenues. The effect of demand correlation on the order quantities and the expected profits in all of the games is investigated through numerical experiments. Optimal solutions of the Nash, Stackelberg and the cooperative games are examined analytically when the demand correlation is 1.