Lateral buckling of overhanging beams
Üstten asılı kirişlerin yanal burkulması
  1. Tez No: 167166
  2. Yazar: KEREM MURAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal Burulmalı Burkulma, Üstten Asılı Kirişler, Kren Kirişleri, Lateral Torsional Buckling, Overhanging Beams, Crane Trolley Monorails IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ ÜSTTEN ASILI KİRİŞLERİN YANAL BURKULMASI Özdemir, Kerem Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem Topkaya Ağustos 2005, 65 sayfa Üstten asılı çelik kirişlerin tasarımında yanal burulmalı burkulma hesaba katılmalıdır. Üstten asılı kirişlerin bir özel türü de kren kirişleridir. İdeal yükleme ve sınır koşullan altındaki üstten asılı kirişlerin yanal burkulması, geçmişte klasik matematiksel prosedürler kullanılarak incelenmiştir. Bu tez, sonlu elemanlar metodunu kullanarak üstten asılı kirişler hakkında daha detaylı bir araştırma sunmayı amaçlamaktadır. Farklı yükleme ve sınır koşullan daha detaylı bir şekilde incelenmektedir. Kesit üzerinde yüklemenin yapıldığı noktanın ve desteklerin konumunun, burkulma kapasitesi üzerinde kayda değer etkileri olduğu görülmüştür. Farklı burulma ve burkulma özellikleri olan kirişler analiz edilmiştir. Tek ve çift çıkıntılı üstten asılı kirişler için kesit çarpılmasının burkulma kapasitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kesit çarpılması yüzünden ortaya çıkan kapasitedeki azalma miktarı nümerik olarak saptanmıştır. Analiz sonuçlarına dayanarak, üstten asılı kirişlerin yanal burkulması için basit tasarım önerileri oluşturulmuş ve bu tezin içerisinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATERAL BUCKLING OF OVERHANGING BEAMS Özdemir, Kerem Murat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Topkaya August 2005, 65 pages Lateral torsional buckling should be taken into account during the design of overhanging steel beams. One special type of overhanging beams is the crane trolley monorails. Lateral buckling of overhanging monorails under idealized loading and boundary conditions has been studied in the past using classical mathematical procedures. This thesis aims to present a detailed investigation of overhanging monorails using finite element analysis. Effects of different loading and boundary conditions were studied in detail. It was found out that the location of loading and supports on the cross section have significant effects on the buckling capacity. Beams having different warping and torsional properties were analyzed. The effects of cross section distortion on buckling capacity were investigated for beams with single and double overhangs. The reduction in capacity due to cross section distortion has been quantified. Based on the analysis results simple design recommendations were developed for lateral buckling of overhanging monorails and they are presented herein.