Development of postprocessor, simulation and verification software for a five-axis CNC milling machine
Beş-eksen CNC freze tezgahı için son-işlemci, simülasyon ve doğrulama yazılımı geliştirilmesi
- Tez No: 167167
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beş-Eksen Son-işlemci, Freze Simülasyonu, Takım Yolu Doğrulama, Çarpma Bulma, Çarpma îkaza vn, Five-Axis Postprocessor, Milling Simulation, Tool Path Verification, Collision Detection, Collision Warning
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ BEŞ-EKSEN CNC FREZE TEZGAHI İÇİN SON-İŞLEMCİ, SİMÜLAS YON VE DOĞRULAMA YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ CENGİZ, Ender Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Eylül 2005, 145 sayfa Beş-eksen CNC freze tezgahlan, kompleks parçaların artan boyutsal doğruluklarla ve daha iyi yüzey kaliteleriyle, daha kısa kesme sürelerinde üretilmesinde büyük kolaylık getirmiştir. Fakat, beş-eksen tezgahların kinematiği, bu makinelerle uygun şekilde çalışmayı zorlaştıran, karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu zorluk, NC kodlarının yaratılmasında ve takım yolu doğrulamasındaki karmaşıklıktan dolayı ortaya çıkar. Beş-eksen tezgahlarda tezgah parçalarının veya düzenek parçalarının birbirine çarpması çok ciddi bir problemdir ve genellikle yetersiz son-işlemcilerden veya iyi hazırlanmış bir simülasyon ve doğrulama programı olmadığı için yetersiz şekilde gerçekleştirilen çarpma kontrol işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Beş-eksen tezgah sahipleri bu durumdan, ticari son-işlemci, simülasyon ve doğrulama programları alarak kurtulabilirler. Fakat, bu programlar pahalıdır ve küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ'ler) genellikle bu yazılımların maliyetini karşılayamaz. Ticari yazılımların ilgili kütüphanelerinde KOBİ'ler için genellikle gereksiz olan oldukça fazla sayıda CNC tezgahı bulunmaktadır. Bu problemin üstesinden gelmenin bir alternatifi, her bir belirli VIbeş-eksen CNC tezgah için son-işlemeyi gerçekleştirebilen, beş-eksen freze işlemlerinin simülasyon ve doğrulamasını yapabilen özel yazılımların geliştirilmesidir. Bu çalışmada, ODTÜ-BİLTİR Merkezinde yer alan“Mazak Variaxis 630 5X”CNC beş-eksen freze tezgahı için, son-işleme ve kesme simülasyon işlemlerini gerçekleştiren“Manus 1.0”isimli bir yazılım geliştirilmiştir. Ayrıca, oluşabilecek çarpmaları bulmak için takım yolu doğrulama algoritmaları geliştirilmiştir. Yazılım Borland C++ Builder5.0 dilinde yazılmıştır. Geliştirilen yazılım baza örnek frezeleme işlemlerinde denenmiş ve tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF POSTPROCESSOR, SIMULATION AND VERIFICATION SOFTWARE FOR A FIVE-AXIS CNC MILLING MACHINE CENGİZ, Ender M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa îlhan GÖKLER September 2005, 145 pages Five-axis CNC milling machine tools bring great facility to produce complex workpieces with increased dimensional accuracy and better surface quality in shorter machining times. However, kinematics of five-axis machine tools has a complex form which makes it difficult to operate these machine tools properly. The difficulty arises from the complexity of NC-Code generation and tool path verification. Collision of machine tool or setup components with each other is a severe problem in five-axis machining operations and usually results from inadequate postprocessors or insufficient collision checking due to absence of well-prepared simulation and verification programs. Five-axis CNC machine tool owners may get rid of this problem by purchasing commercial postprocessors, simulation and verification programs. However, these programs are expensive and small and medium enterprises (SME's) usually cannot afford the costs of these programs. In the related libraries of commercial programs, there is great number of CNC machine tools, which is generally unnecessary for SME's. An alternative to overcome this problem is to develop particular program, which is capable of postprocessing, simulating and verifying milling operations, for each certain five-axis CNC machine tool. IVIn this study, a software named“Manus 1.0”, which performs postprocessing and simulation processes, has been developed for the high speed“Mazak Variaxis 630-5X”CNC five-axis machine tool, located in METU- BILTIR Center. Moreover, tool path verification algorithms have been developed to detect collisions. The software has been written in Borland C++ Builder5.0. The developed program has been tested in sample milling operations and satisfactory results have been achieved.