Experimental investigation of condensation on the rear surface of an open cavity located on a refrigerator
Buzdolabı üzerindeki oyukların arka yüzeylerinde oluşan yoğuşmanın deneysel incelenmesi
- Tez No: 167185
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oyuk (açık kavite), buzdolabı, yoğuşma, damla, open cavity, refrigerator, condensation, dropwise IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz BUZDOLABI ÜZERİNDEKİ OYUKLARIN ARKA YÜZEYLERİNDE OLUŞAN YOĞUŞMANIN DENEYSEL İNCELENMESİ Şamdan, Ahmet Alphan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin Oskay Ocak 2005, 85 Sayfa Buz dağıtıcılarını, su dağıtıcılarını, elektronik kart yuvalarını ve kapı sapı yuvalarını vs. simüle eden, buzdolaplarının yatay ve dikey yüzeylerine yerleştirilmiş açık oyukların arka yüzeylerinde yoğuşmayı incelemek için bir deneysel çalışma yapıldı. Oyuk boyutu, oyuk derinliği ve izolasyon kalınlığı değişken parametreler olarak belirlendi. Oyuklar iki farklı sınır şartının çalışılabilmesi için dondurucu (freezer) ve taze gıda (fresh food) bölmelerine yerleştirildi. Yoğuşma seviyesi, oyuk yüzeyi üzerinde yoğuşan su damlacıklarının miktar ve profiline dayanarak bir ölçeğe yerleştirildi. Mühendislere pratik bir kaynak olması için farklı derinlik ve izolasyon kalınlıklarında yoğuşma seviyeleri gösterildi. Benzer oyuk geometrileri hem dondurucu bölmesinde hem de taze gıda bölmesinde test edildi. Taze gıda bölmesinde bulunan oyukların arka duvarına yapıştırılan alüminyum folyo yoğuşma seviyesinin önemli miktarda azalmasına katkı sağladı. Ancak, dondurucu bölmede bulunan kritik bir değerden daha derin oyuklarda yoğuşma önlenemedi. Oyukların köşe ve kenarlarına radyus formu verilmesi, bu bölgelerdeki yoğuşmayı azalttı. Bazı oyuklar için buzdolabının içindeki ve dışındaki hava sirkülasyonunun yoğuşma üzerindeki etkisi incelendi. Oyuk dışındaki ve oyuk açıklığındaki serbest hava akış modelini görsellemek için Partide Image Velocimetry (PIV) metodu uygulandı. Kavite merkezindeki yüksek miktarda taşınımla ısı transferi, bu bölmedeki nispeten yüksek hava hızlarıyla ilişkilendirildi. CFD analizi ile sıcaklık dağılımları ve akış modelleri analiz edildi. Düşük sıcaklıklardan dolayı köşelerde ve kenarlarda oluşan yoğuşma, bu bölgelerdeki çok yönlü iletimle ısı transferine ve yetersiz hava sirkülasyonuna bağlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF CONDENSATION ON THE REAR SURFACE OF AN OPEN CAVITY LOCATED ON A REFRIGERATOR Şamdan, Ahmet Alphan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin Oskay January 2005, 85 Pages An experimental study has been performed to investigate the condensation on the inner surface of open cavities located on horizontal and vertical surfaces of a refrigerator to simulate ice dispensers, water dispensers, electronic display slots, and door handles, etc. Cavity size, cavity depth and insulation thickness were variable parameters. Cavities were located on fresh food and freezer compartments to study two different boundary conditions. Level of condensation was put into a scale based on visual observation for condensed water droplets on the cavity surface. As a practical tool for design engineers, insulation thickness was plotted as a function of cavity depth indicating the level of condensation. Similar cavity geometries were tested on both freezer and fresh food compartments. Aluminum foil attached behind the inner surface of a cavity located on the fresh food door helped to decrease the level of condensation significantly. However, condensation can not be avoided for the cavities located on the freezer compartment deeper than critical values. Forming radius at the corners and on the edges of cavities decreased condensation on these regions. The effects of air circulation on condensation inside and outside the refrigerator were also investigated for some cavities. Particle Image Velocimetry (PIV) method was used to visualize non-disturbed air flow pattern over the cavity and at the cavity opening. High convective heat transfer at the cavity center was strongly associated with relatively high air velocity. Temperature distribution and flow pattern were analyzed by a CFD Programme. Condensation due to relatively low temperatures at the corners and on the edges was associated with conductive heat transfer in multiple directions and insufficient air circulation on these regions.