Ultrasound assisted extraction of lipids and antioxidants from wheat germ
Buğday rüşeyminden lipid ve antioksidanların ultrason destekli özütlenmesi
  1. Tez No: 167195
  2. Yazar: MEHMET MELİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN KINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday Rüşeymi, Ultrason Destekli Özütleme, Toplam Polifenol Kapasitesi, Yağ, Antioksidan vıı, Wheat Germ, Ultrasound Assisted Extraction, Total Polyphenol Content, Lipid, Antioxidant
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ BUĞDAY RUŞEYMINDEN LIPID VE ANTİOKSİDANLARIN ULTRASON DESTEKLİ ÖZÜTLENMESİ Melikoğlu, Mehmet Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Suzan KINCAL Ocak 2005, 125 sayfa Bu tez çalışmasının amacı buğday rüşeyminden lipid ve antioksidanların ultrason destekli özütlenmesidir. Buğday rüşeymi un sanayinin bir yan ürünüdür, yağ ve antioksidan kapasitesi bakımından oldukça zengindir. Bu tez çalışmasının arkasındaki ana motivasyon sebebi de bu yan üründen pazarlanabilir bir ürün elde etmektir. İşlenmemiş buğday rüşeymleri, raf ömürleri çok kısa olmasından ötürü, ısıl işlemden geçirilmiş ve çiğ rüşeymler ile kıyaslamalar yapılmıştır. Özütleme işlemi için etil alkol, isopropil alkol, aseton gibi alternatif çözücüler ve hekzan kullanılmıştır. Alternatif çözücüler ile elde edilen özütleme oranları oldukça yüksek olmasına rağmen özütler bulanık bir halde elde vıedilmiştir. Çözücülerin polar yapıda olmaları, yağların yanında mum ve fosfolipid gibi proteinleri çözmelerine ve özütleme oranının yüksek çıkmasına sebep olmuştur. Taşıyıcı yağlardan yapılan kremlere mum ve fosfolipidlerin eklenebileceği düşünülürse, özütte yağ ile beraber bu maddelerin elde edilmesi faydalı olmuştur. Yapılan istatistiki analizlerde isopropil alkol için başarılı bir doğrusal denklem bulunmuştur. En yüksek özütleme oranı etanol ile elde edilmiştir. 30 dakika ultrasonikasyon ile 0.10 g özüt / g rüşeym özütleme oranı elde edilmiştir. Özütleme işleminden sonra katı ve sıvı fazların ayrılması detaylı bir şekilde incelenmiştir. Analizlerde dört farklı yöntem test edilmiş ve bunların içinden 24 saat buzdolabında bekletme ve arkasından 20 dakika boyunca 2800 devir/dakika santrifüj işleminin en iyi yöntem olduğu tespit edilmiştir. Etil alkol özütlerinin toplam polifenol kapasiteleri incelenmiştir; çiğ rüşeymler için ortalama 200 mg gallik asit / L çözelti ve işlenmiş rüşeymler için ortalama 170 mg gallik asit / L çözelti değerlerine 30 dakika ultrasonikasyon ile ulaşılmıştır. Yapılan istatistiki analizlerde çiğ buğdaylar için başarılı doğrusal modeller bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASOUND ASSISTED EXTRACTION OF LIPIDS AND ANTIOXIDANTS FROM WHEAT GERM Melikoğlu, Mehmet M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suzan KINCAL January 2005, 125 pages The aim of this thesis work was to extract lipids and antioxidants from wheat germ using an ultrasonic bath. Alternative solvents: Ethanol, isopropanol and acetone were used for the extraction purposes and for the fat content determination hexane was used. Alternative solvents dissolve wax, phospholipids and some other proteins because of their polar nature which increased the yield. Since waxes and some proteins can be added to the soaps and creams which were made from carrier oils, obtaining these substances together with the oil in the extract was very useful. For isopropanol a linear relation was found between the extract ratio and ultrasonication time. The highest extract ratios were achieved with ethanol. For 30 minutes of ultrasonication 0.10 g extract / g germ was obtained. After the extraction in order to enhance the phase separation between the IVsolid phase (germ and other solids) and the extract phase, combinations of centrifugation, storage in the refrigerator and decantation were tested. The technique involving storage the extracts in the refrigerator for 24 hours and centrifugation at 2800 rpm for 20 minutes gave the second highest yield but the best phase separation. Ethanol extracts from both roasted and nonroasted wheat germs were characterized in terms of their total polyphenol contents. For non roasted wheat germs total polyphenol contents of 200 mg gallic acid / L solution and for roasted wheat germs an average of 170 mg gallic acid / L solution were obtained for 30 minutes of ultrasonic extraction. For nonroasted wheat germs weak but significant linear relations were found between total polyphenol contents of the extracts and ultrasonication time.