Conceptual internal design and computational fluid dynamics analysis of a supersonic inlet
Sesüstü bir hava alığının kavramsal iç tasarımı ve sayısal akışkanlar dinamiği analizi
- Tez No: 167196
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sesüstü Hava Alığı, Ramjet, Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Performans Özellikleri, Çalışma Koşullan, Başlamama, Supersonic Inlet, Ramjet, CFD, Inlet Performance Characteristics, Operating Conditions, Unstart IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZ SESÜSTÜ BÎR HAVA ALIĞININ KAVRAMSAL İÇ TASARIMI VE SAYISAL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ ANALİZİ ALEMDAROĞLU, Mine Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf ÖZYÖRÜK Mayıs 2005, 144 sayfa Bu tezde, sesüstü, yüksek irtifada seyir eden, katı yakıtlı ramjet motorlu bir seyir füzesinin hava alığının kavramsal iç tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan bu sesüstü hava alığının değişik çalışma durumlarındaki nitel ve nicel performans özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, viskositesiz, sıkıştırılabilir Sayısal Akışkanlar Dinamiği analizi gerçekleştirilmiştir. Hava alığının kavramsal tasarımının gerçekleştirilmesi sırasında, analitik bağıntılardan ve denklemlerden, korelasyonlardan ve güncel tasarım örneklerinden yararlanılmıştır. Bir ve iki boyutlu gaz dinamiği denklemleri kullanılarak, tasarlanan hava alığının değişik çalışma koşullarındaki performansı tahmin edilmiştir. Bu çalışmasının sonuçlan Sayısal Akışkanlar Dinamiği analizinin sonuçları ile karşılaştırılmıştır Bu sonuçlar detaylı olarak tartışılmıştır. Sayısal Akışkanlar Dinamiği analizi CFD-FASTRAN® ticari yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda, değişik şok düzenleri ve şok konumlan, tasarım dışı çalışma koşullarında performans azalması ve hava alığının başlamaması gibi çeşitli hava alığı akışı ile ilgili olgular gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUAL INTERNAL DESIGN AND COMPUTATIONAL FLUID DYNAMICS ANALYSIS OF A SUPERSONIC INLET ALEMDAROGLU, Mine M. S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yusuf ÖZYÖRÜK May 2005, 144 pages In this thesis, the conceptual internal design of the air inlet of a supersonic, high altitude, solid propellant ramjet cruise missile is performed. Inviscid, compressible CFD analysis of the designed inlet is made in order to obtain qualitative and quantitative performance characteristics of the inlet at different operating conditions. The conceptual design of the inlet is realized by using analytical relations and equations, correlations derived from numerous available past experimental data and state-of-the-art design examples. The performance estimation of the designed inlet at different operating conditions is done by using one and two dimensional gas dynamics equations. The results of the performance estimation study are compared with the results of the CFD analysis and these results are discussed in detail. A commercial tool, CFD-FASTRAN®, is used for the CFD analysis. Inlet flow phenomena such as, different shock patterns and shock positions, performance degradation at off-design operating conditions and inlet unstart are observed.