Implementation of quality managemant system in an irrigation project: A case study
Kalite yönetim sisteminin bir sulama projesinde uygulanması: Örnek olay incelemesi
- Tez No: 167200
- Danışmanlar: PROF.DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetimi, ISO 9001, Kalite Maliyeti, Quality, Quality Management, ISO 9001, Cost of Quality IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN BİR SULAMA PROJESİNDE UYGULANMASI: ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ Dedekli, N. Birkan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Ocak 2005, 119 Sayfa Kalite yönetim sisteminin inşaat sanayinde uygulanması üzerine artan bir eğilim görülmektedir. Bunun neticesinde, projelerde kaliteyi temin edebilmek için ISO 9001 gibi birtakım kalite yönetim standartlarından faydalanılmaktadır. Çeşitli bileşenleri ile çok büyük sistemlere sahip su kaynakları projelerinde bu sistemin uygulanması ise elde edilecek verimi arttırma olanağı sağlayacağından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu tezin amacı kalite yönetiminin örnek bir sulama şebekesinin tasarım ve inşaat aşamalarında uygulanmasını inceleyerek, getirilerini eh etkili kalite ölçüm aracı olarak kabul gören kalite maliyeti ile değerlendirebilmektir. Bunun için kalite maliyetini oluşturan hatayı önleme ve tesbit maliyetleri ile hatanın maliyetleri ayrı ayrı tanımlanmış ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri, bu hataların analiz edildiği ve grafiksel olarak nicelendiği bir örnek uygulama ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF QUALITY MANAGEMENT SYSTEM IN AN IRRIGATION PROJECT: A CASE STUDY Dedekli, N. Birkan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. A.Melih Yanmaz January 2005, 1 1 9 Pages There is a growing tendency in the application of the quality management system to the construction industry. Within this perspective, some quality management standards, like ISO 9001, are utilized to assure the quality in projects. Application of this system to water resources projects is also of importance since they are very large systems having various components for which quality management would improve the overall efficiency. The aim of this thesis is to examine the implementation of the quality management in the design and construction processes of a sample irrigation network in order to evaluate its benefits by the cost of quality, which is assumed to be the most effective performance measure. To this end, the prevention and appraisal costs and failure costs, which constitute the cost of quality, are identified separately and their interactions are investigated on a case study in which the causes of these failures are analyzed and quantified in the form of graphs.