Cost-benefit analysis for various rehabilitation strategies
Çeşitli rehabilitasyon stratejileri için maliyet-fayda analizi
  1. Tez No: 167202
  2. Yazar: SERKAN ÇETİNCELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, Performans Noktası, Statik İtme Analizleri, Fayda- Maliyet Analizi, SAP2000, Perde Duvar, Karbon Fiber Takviyeli Polimer vıı, Rehabilitation, Performance Point, Pushover Analysis, Cost-Benefit Analysis, SAP2000, Shear Wall, Carbon Fiber Reinforced Polymer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
oz ÇEŞİTLİ REHABİLİTASYON STRATEJİLERİ İÇİN MALİYET-FAYDA ANALİZİ ÇETİNCELİ, Serkan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet Yakut Ocak 2005, 172 sayfa Son on yılda Türkiye'de meydana gelen altı büyük deprem, Afet Yönetmeliği şartlarını sağlamadan tasarlanan ve inşa edilen binaların ne denli kötü performans sergilediğini ortaya koydu. Özellikle nüfusun ve endüstrinin yoğunlaştığı Marmara Bölgesi aktif sismik bölge üzerinde yer almaktadır. Deprem sonrası oluşan hasarların artan maliyetleri ile birlikte maliyet-fayda analizi ilgili karar mekanizmaları için başlıca önem arz eden unsur haline geldi. Bu çalışma iki farklı rehabilitasyon stratejilerinin uygulandığı iki adet beş katlı binanın performansını değerlendirmekte ve maliyet-fayda analizlerini sunmaktadır. Seçilen binalar Türkiye'de inşa edilen çoğu konut tipi binanın özelliklerini içermektedir. Binaların yapısal analizlerini yapmak amacıyla SAP2000 [6] kullanılmıştır. Her iki bina için güçlendirme metodu olarak perde duvarlar ile güçlendirme ve karbon lif vıtakviyeli polimer ile tuğla duvarların güçlendirilmesi uygulanmıştır. Karbon lif takviyeli polimer ile güçlendirilmiş tuğla duvarlar modellenirken, ODTÜ- Yapı Mekaniği Laboratuarında yürütülmüş olan araştırma programı sonucunda geliştirilmiş iki farklı model kullanılmıştır. Binaların davranışlarını değerlendirmek amacıyla statik itme analizleri yapıldı. Can Güvenliği performans kriteri rehabilitasyon amacı olarak seçildi. Bu analizler sonucunda, global kabul edilebilir limitler ve elemanlar için kabul edilebilir limitler kontrol edildi. En uygun alternatifi belirleyebilmek amacıyla maliyet-fayda analizleri yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlar ve karşılaştırmalar; perde duvar ile yapılan güçlendirme tekniğinin diğer yönteme kıyasla binanın sismik performansını daha çok artırdığını maliyet ve fayda açısından değerlendirildiğinde daha etkin olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları yalnızca incelenen binalar için geçerlidir; yapılan kabuller, tahminler ve kullanılan parametrelerle sınırlıdır. Karbon lif takviyeli polimer uygulaması için önerilen iki model arasındaki farklılığa bağlı olarak, bu çalışmanın bulguları bu yöntem ile güçlendirilmiş binalar için genellenemez. Karbon lif takviyeli polimer uygulaması için daha güvenilir ve doğru modellerin oluşturulması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COST-BENEFIT ANALYSIS FOR VARIOUS REHABILITATION STRATEGIES ÇETİNCELİ, Serkan M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Yakut January 2005, 172 pages Over the last decade, six major earthquakes that occurred in Turkey dramatically demonstrated the poor performance of the buildings that were designed and constructed fer from Turkish seismic code's requirements. The Marmara region, where most of the population and industry is located, is in the active seismic zone. With the rising cost of damages due to earthquakes, the necessity of the cost-benefit analysis for various rehabilitation strategies used in existing buildings has become a major concern for the decision makers who are in the position of making decisions on the building rehabilitation strategies. This study evaluates the performance of two different rehabilitation strategies applied to two five-story reinforced concrete buildings and assesses their cost-benefit analyses. These buildings were chosen to be representative of the typical residential buildings in Turkey. To carry out the structural analysis of the buildings, three-dimensional models of the buildings were developed using SAP2000 [6]. Two alternative strengthening methods, IVinsertion of reinforced concrete shear walls and application of Carbon Fiber Reinforced Polymers (CFRP) on hallow clay tile infill walls, were used for both of the buildings. While modeling infill walls strengthened with CFRP, two specific modeling attempts proposed by the researchers at Middle East Technical University were used. Pushover analyses were performed to evaluate seismic performance of the buildings. The Life Safety criterion was chosen as the rehabilitation objective. The global and component response acceptability limits were checked and the cost-benefit analysis was performed in order to determine the most attractive rehabilitation alternative. The results and comparisons given here illustrated that strengthening with shear wall had the most significant improvement on the seismic performance and cost effectiveness of the case study buildings. Outcomes of this study are only applicable to the buildings employed here and are bound by the assumptions made, approximations used and parameters considered in this study. The findings cannot be generalized for the buildings rehabilitated with CFRP due to lack of the consistent models for CFRP application. More research needs to be conducted to provide solid guidelines and reliable models applicable to the CFRP rehabilitated infill walls.