Sosyal fayda maliyet analizinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında uygulanabilirliği üzerine bir araştırma Yatağan Termik Santrali örneği
Application ofcost benefit analysis for landscape architecture studies: Case study Yatağan Termic power station
- Tez No: 83364
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN ÇELEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Social Cost Benefit Analysis, Cost Benefit Analysis, Willingness to Accept (WTA), Willingness to pay (WTP)
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ SOSYAL FAYDA MALİYET ANALİZİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI ÇALIŞMALARINDA UYGULANABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA : YATAĞAN TERMİK SANTRALİ ÖRNEĞİ ALPER ÇABUK ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Hayran ÇELEM Sosyal fayda maliyet analizi içerdiği özellikler nedeniyle tıptan maliyeye ve çevre bilimlerine kadar pek çok amaç doğrultusunda kullanılabilen ve bir çalışmanın ya da uygulamanın kamu yaran doğrultusunda potansiyel kazancını tespit etmeye yönelik bir yöntemdir. -Bu çalışmada sosyal fayda maliyet analizinin peyzaj mimarlığı meslek disiplini için uygulanabilirliği araştırılmış ve bu yönteme ilişkin metodoloji oluşturulmaya çalışılmıştır. Yöntemin anlaşılabilmesi için hipotetik bir örnek olarak Yatağan Termik Santrali nin doğaya verdiği zararların onanlması ve bu onarımın ardından bu alanların farklı amaçlar doğrultusunda kullanıma açılması çalışması alınmıştır. Çalışmada bu örnek Özerinde anlatılan esaslar doğrultusunda sosyal fayda maliyet analizinin peyzaj mimarlığı mesleğinde peyzaj tasanm, çevre düzenleme ve peyzaj planlama çalışmalarında uygulanabilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. 1999, 125 Sayfa Anahtar Sözcükler Sosyal fayda maliyet analizi, fayda maliyet analizi, Willingness to accept, Willingness to pay
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhDegree Thesis APPLICATION OF COST BENIFIT ANALYSIS FOR LANDSCAPE ARCHITECTURE STUDIES: CASE STUDY YATA?AN TERMIC POWER STATION ALPER ÇABUK ANKARA UNIVERSTY GRADUATE SCHOOL APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE Supervisor : Prof.Dr.Hayran CELEM Social cost-benefit analysis is a method which Is used for determining the potential gain through the public benefit in a project or an application. Since the method has differrent aspects it is applied in various purposes by varying disiplines such as medicine, accountancy or environmental sciences. In this study, the applicabilitiy of social cost-benefit analysis in landscape architecture has been searched and the methodology of the stated approach has been formed. Yatağan Power Station Case has been taken to clarify the method. The rehabilitation of the destruction caused by the Power Station and the use of the site for different purposes after the rehabilitation work has been evaluated. In the research, regarding the facts and findings of Yatağan Case, the application of social cost-benefit analysis In landscape planning, landscape design and environmental planning has been put forward. 1999, Pages 125