The restoration project of the old Agricultural Bank building in Mersin
Eski Ziraat Bankası yapısı restorasyon projesi, Mersin
- Tez No: 167207
- Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma ve Onarım, Banka Yapıları, Ziraat Bankası, Antrepo/Depo Yapıları, Mersin. vıı, Conservation and Restoration, Bank Buildings, the Agricultural Bank, Entrepot/Depot Buildings, Mersin
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu tezin konusu Mersin'in önemli geç 19.- erken 20. yüzyıl dönemi geleneksel yapılarından bir tanesi olan ve yapıldığı dönemin önemli mimari özelliklerini yansıtan eski Ziraat Bankası Binası'dır. Çalışmanın amacı 'Eski Ziraat Bankası Yapısı' nın içerdiği özgün mimari, tarihi ve kültürel değerlerin, hazırlanacak koruma ve restorasyon projesi ile koruma altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanabilmesidir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yapının önemli özelliklerinin anlatıldığı kısa bir tanım ve çalışmanın amacı verilmektedir. Bununla beraber çalışmanın kapsamı ve her aşamının içeriği ile beraber yöntemi aktarılmaktadır. İkinci bölüm, yapıya ve yakın çevresine yönelik gerçekleştirilen belgeleme çalışmalarını kapsamaktadır. Belgeleme çalışmalarının ilk aşaması, yapının Mersin kenti içindeki konumu, yakın çevresinin dokusal özelliklerini ve yapının mevcut durumunu tasvir etmektedir. Belgeleme çalışmalarının ikinci aşaması olan analizler başlığı altında ise ; yapı elemenları ve malzemeleri; yapım tekniği; taşıyıcı sistem, malzeme bozulmaları ve yapısal deformasyonları içeren fiziksel bozulmalar ve de yapıdaki değişmişliklere yönelik gerçekleştirilen incelemeleri içermektedir. Üçüncü bölüm, Mersin kenti tarihi gelişimi içinde yapının ve yakın çevresinin tarihi sürecine yönelik gerçekleştirilen tarihi araştırmayı kapsamaktadır. Dördüncü bölüm, yapının vıfiziksel ve mimari özelliklerinin eş dönem banka yapıları, antrepo/depo yapıları ve geleneksel Mersin yapılarıyla karşılaştırıldığı karşılaştırmalı çalışma aşaması yer almaktadır. Restitüsyon değerlendirmelerinin yer aldığı beşinci bölümde, yapının önceki dönemlerine ait özgün durumları araştırılmıştır. Çalışma ; önceki aşamalardan elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi ile yapının içerdiği değer, problem ve potansiyellerin ortaya konduğu ve de bu değerlendirilmeler ışığında yapının korunması ve onarımına yönelik karar önerilerinin üretildiği altıncı bölümle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis subjects the old Agricultural Bank Building in Mersin, which is one of the mt traditional late 19th and early 20th important architectural features of that period. important traditional late 19th and early 20th century buildings of Mersin and which reflects The main scope of this thesis is to prepare a conservation and restoration project for the“Old Agricultural Bank Building”which will pass the historical, architectural, cultural values of the building to the next generations. The study is composed of six subjects. In the introduction, short description of the building is given stating its significant architectural values. It is continued with the aim of the study, as well as the framework and methodology of the study. The second topic covers the documentation of the building and its nearby environment describing its present state together with the location of the building within Mersin and the general settlement characteristics of the nearby environment. The documentation continues with analysis of the building related to the building elements and materials; construction techniques; structural system; physical problems covering the material deteriorations and structural deformations; and finally evaluation of changes. The third subject comprises research related to the historical background of the building as well as the nearby environment within the historical development of Mersin. It is followed by the fourth topic, which covers comparative study of the physical and architectural IVfeatures of the building with examples from bank and entrepot/depot buildings as well as other traditional buildings that belong to same period in Mersin. During the fifth subject, which is the restitution stage, evaluation related to the exploration of the previous states of the building is carried out. The study concludes with the last section, which covers the evaluation of collected information up to this phase stating the values, problems, potentials of the building. Finally, it is completed with proposal decisions related to the conservation and restoration of the building.