Hemicellulose based biodegradable film production
Hemiselüloz bazlı biyobozunur film üretimi
  1. Tez No: 167208
  2. Yazar: EMEL IRAZ GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UFUK BAKIR, PROF.DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ksilan, pamuk atığı, biyo-bozunur film, gliserol vıı, Xylan, cotton waste, biodegradable film, glycerol
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz HEMISELULOZ BAZLI BIYOBOZUNUR FILM URETIMI Göksu, Emel Iraz Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Şubat 2005, 78 sayfa Pamuk atığından ksilan özütlenmiş, DSC ve TGA analizleriyle karakterize edilmiş ve biyo-bozunur film üretiminde kullanılmıştır. Saf pamuk atığı ksilanı film oluşturmamıştır. Bilinmeyen bir katışık maddenin varlığı kompozit film oluşmasını sağlamıştır. Bilinmeyen maddenin fenolik bir bileşik, büyük ihtimalle lignin, olduğu yapılan DSC ve TGA analizleri ve Folin-Ciocalteau yöntemiyle tespit edilmiştir. Film oluşturma çözeltisinin ksilan konsantrasyonu, gliserol ve gluten ilavesinin filmlerin kalınlığı, mekanik özellikleri, sudaki çözünürlükleri, su buharı geçirme hızlan, renkleri ve mikroyapılan üzerindeki etkileri incelenmiştir. Filmler %8-14 konsantrasyon aralığında oluşturulmuştur. Film oluşturma çözeltisi %8 ksilan konsantrasyonun altında film oluşturmazken, %14 ksilan konsantrasyonun vıüzeri yüksek viskozite problemlerinden dolayı kullanılmamıştır. Ortalama çekme dayammı, kopma anındaki uzama, su buharı geçirme hızı ve sudaki çözünürlük sırasıyla 1.3 MPa, 10%, 250 g/m2.24saat ve %99 olarak bulunmuştur. Gliserolün plastikleştirici madde olarak eklenmesi, çekme dayanımını azaltmış ve kopma anındaki uzama değerlerini arttırmıştır. Gliserolün eklenmesi sebebiyle oluşan çözünürlük değişimi oldukça az bulunmuştur. Bunlara ek olarak, plastikleştirilmiş filmlerin su buharı geçirme hızı ve renklerinin referans renkten farklarının plastikleştirilmemiş filmlerden daha fazla olduğu gözlenmiştir. Buğday glüteninin, pamuk atığı ksilanı film oluşturma çözeltisine değişik konsantrasyon oranlarında ilave edilerek film oluşturması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fakat buğday glüteninin eklenmesi film kalitesini bozmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEMICELLULOSE BASED BIODEGRADABLE FILM PRODUCTION Göksu, Emel Iraz M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer February 2005, 78 pages Xylan was extracted from cotton waste, characterized by DSC and TGA analysis and used in biodegradable film production. Pure cotton waste xylan did not form film. The presence of an unknown compound, as an impurity, yielded composite films. The unknown compound was determined as a phenolic compound, and most probably lignin, by using DSC and TGA analysis and Folin-Ciocalteau method. The effects of xylan concentration of the film forming solutions, glycerol (plasticizer) and gluten additions on thickness, mechanical properties, solubility, water vapor transfer rate, color and microstructure of the films were investigated. Films were formed within the concentration range of 8-14%. Below 8%, film forming solutions did not produce films, whereas xylan concentrations above 14% was not used because of high viscosity problems. The average tensile strength, strain IVat break, water vapor transfer rate and water solubility of the cotton waste xylan films were determined as about 1.3 MPa, 10%, 250 g/m2.24h and 99%, respectively. The addition of glycerol as the plasticizer resulted in a decrease in the tensile strength and an increase in strain at break. The change in water solubility due to the addition of glycerol was very small. In addition, water vapor transfer rate and the deviation of the color from the reference color for the plasticized films were found to be higher than the unplasticized films. The effect of addition of wheat gluten in cotton waste xylan film forming solutions on film formation was investigated at different concentration ratios. However, the incorporation of wheat gluten worsen the film quality.