Free forming of locally induction heated specimens
İndüksiyon ile bölgesel olarak ısıtılan parçaların şekillendirilmesi
  1. Tez No: 167206
  2. Yazar: OYA OKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirme, Bölgesel Isıtma, İndükleme ile Isıtma, Sonlu Eleman Yöntemi, Metal Forming, Local Heating, Induction Heating, Finite Element Method. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZ İNDÜKSİYON İLE BÖLGESEL OLARAK ISITILAN PARÇALARIN ŞEKİLLENDİRİLMESİ Okman, Oya Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Mart 2005, 169 sayfa Sıcak şekillendirme işlemi, kompleks şekilli parçaların üretiminde sıklıkla kullamlmaktadtr. Malzemenin yüksek sıcaklıklarda görece düşük akma gerilimlerine sahip olması, şekillendirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, soğuk şekillendirilmeyle üretilen parçaların üstün mekanik özellikleri ve işlemin düşük enerji gereksinimi, soğuk şekillendirmenin sıcak şekillendirme işlemlerinin yerini almaya başlamasına sebep olmaktadır. Öte yandan soğuk şekillendirme işlemleri yüksek maliyet ve yüksek şekillendirme kuvvetleri gerektirmektedir. Bu çalışmada, karmaşık şekilli parçalatın üretimi için, soğuk ve sıcak şekillendirmenin olumsuz yönlerinin en aza indirildiği yeni bir işlem öngörülmektedir. İşlemin temel fikri, parçaların bölgesel olarak ısıtılarak şekillendirmenin kontrol altına alınmasıdır. Isıtmada elektromanyetik indükleme yöntemi kullanılmıştır. İşlem parametrelerinin etkilerinin analiz edilebilmesi için sonlu eleman yöntemi kullanılmıştır. Isıtma ve şekillendirme işlemlerinin termo-mekanik analizi indüksiyonla ısıtma işleminin elektromanyetik analizi ile desteklenmiştir. İşlemin uygulanabilirliği ve parametrelerin verimliliğe etkisi ile ilgili sonuçlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE FORMING OF LOCALLY INDUCTION HEATED SPECIMENS Okman, Oya M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.-Ing. A. Erman Tekkaya March 2005, 169 pages Hot forming is highly utilized in manufacturing of complex shapes. Relatively low flow stresses of materials at elevated temperatures provide ease of manufacturing. On the other side, the current trend is to replace hot forming with cold forming due to the superior mechanical properties and higher dimensional accuracy of the products and less energy consumption. However, cold forming requires high tooling costs and forming loads. In this study, a new process is proposed for production of complex shaped products where the disadvantages of both of the alternatives are tried to be minimized. The basic idea is to control the mode of deformation by heating the specimen locally prior to forming. Electromagnetic induction is used for local heating. Numerical simulations are carried out by finite element method (FEM) for further investigation on the effect of parameters. Thermo-mechanical analysis of heat diffusion and upsetting is supported by electromagnetic analysis of induction heating. The failure modes and operational window of the novel process is established. Conclusions are drawn on the applicability of the process and the effect of process parameters on the efficiency.