Development of an algorithm for material selection
Malzeme seçimi için algoritma geliştirilmesi
  1. Tez No: 167209
  2. Yazar: ÖNDER SEYİS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ATALA, PROF.DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Seçimi, Mühendislik Tasarımı, Yazılım Paketi, Veritabam, Çelik, Çelik Standartları, Yük Hesabı, Deformasyon İşlemleri. vıı, Material Selection, Engineering Design, Software Package, Database, Steel, Steel Standards, Load Calculation, Deformation Process
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz MALZEME SEÇİMİ İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ Seyis, Önder Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Haluk Atala Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Nisan 2005, 155 sayfa Mühendislikteki tasarım işleminde, malzeme seçimi ciddi olarak ele alınması gereken noktalardan biridir. Her malzeme mekanik, elektriksel, termal, fiziksel, çevresel, optik ve biyolojik özellikler gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Fakat, şu da iyi bilinen bir gerçektir ki ürünün üretiminde kullanılması planlanan spesifik malzemenin bütün bu özellikleri hakkında sınırlı sayıda tasarım mühendisi tam anlamıyla bilgiye sahiptir. Bu nedenle, tasarım mühendisi en uygun malzemeyi seçmede yönlendirilmelidir. Bu tez kapsamında, amaç karar verme işleminde tasarım mühendisine yardım etmek için malzeme seçimi yapacak bir algoritma ve yazılım paketi geliştirmekti. Programda endüstride en çok kulandan malzeme olmasından dolayı çelik, tüm mühendislik malzemeleri arasından malzeme sınıfı olarak seçilmiş, ve çeşitli çeliklerin tüm gerekli özelliklerini kapsayan bir veritabanı oluşturulmuştur. Bu özellikler, çeliklerin kimyasal, mekaniksel, termal, elektriksel ve fiziksel özelliklerini içermektedir. Ayrıca Microsoft Access kulanılarak geliştirilen veritabanı, 29 farklı çelik standartlarının çeliklerini kapsamaktadır ve kullanıcı istediğinde güncelleştirilebilir. vıYazılım paketi Microsoft Visual Basic 6.0 kulanılarak Windows ortamına uygun biçimde geliştirilmiştir. Programda, uygun çelikler listesi için çelikler, uygulama alanları ve kimyasal bileşimi, akma dayanımı, ısı kapasitesi, elektriksel direnci gibi özellikleri girilerek aranabilir. Buna ek olarak, uygun çelik standartlarının isimleri seçilerek istenilen çelik listeleri oluşturulabilir. Ayrıca program içindeki ilişkin modüllerde dövme, haddeleme, ekstrüzyon ve çekme gibi deformasyon işlemlerinin kuvvet ve yük hesaplamaları da gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN ALGORITHM FOR MATERIAL SELECTION Seyis, Önder M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Atala Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan April 2005, 155 pages Material selection is one of the major points that should be taken into account seriously in the engineering design stage. Each material has various properties such as mechanical, thermal, electrical, physical, environmental, optical and biological properties. However, it is a well known fact that only a limited number of design engineers have a thorough knowledge on all these properties of a specific material, which is planned to be used in the manufacturing of the product. Therefore, the design engineer should be guided in selecting the most suitable material. In the scope of this thesis, the aim was to develop an algorithm and a software package for material selection to help the design engineer in his decision making process. In the program, since steel is a widely used material in industry, it was selected as a material class among whole engineering materials, and a database covering all the necessary properties of various steels was constructed. These properties include chemical, mechanical, thermal, electrical and physical properties for steels. The database developed by using Microsoft Access also contains steels of 29 different steel standards and can be updated if the user wants. IVThe software package was developed for Windows environment by using Microsoft Visual Basic 6.0. In the program, steels can be searched for the list of suitable steels by entering application areas and properties such as chemical component, yield strength, heat capacity and electrical resistance. In addition to this, lists of steels can be created by selecting the appropriate name of the steel standards. Force and load calculations for various deformation processes such as forging, rolling, extrusion and drawing can also be carried out in the relevant modules within the program.