Development of a primitive library and a procedure for design of parts to be machined in a four-axis CNC lathe
Dört eksenli CNC tornada işlenebilecek parçaların tasarımı için unsur kütüphanesi ve tasarım yöntemi geliştirilmesi
- Tez No: 90694
- Danışmanlar: PROF. DR. M. A. SAHİR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Unsur Tabanlı Tasarım, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim, İşlem Planlaması. VI, Feature Based Design, Computer Aided Design, Computer Aided Manufacturing, Process Planning. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz DÖRT EKSENLİ CNC TORNADA İŞLENEBİLECEK PARÇALARIN TASARIMI İÇİN UNSUR KÜTÜPHANESİ VE TASARIM YÖNTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Sander, Tolga Ziya Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. A. S ahir Ankan Aralık 1999, 120 sayfa Bu çalışmada eksenel ve eksene dik doğrultularda frezeleme yeteneğine sahip dört eksenli CNC tornada işlenebilecek parçaların tasarımı için unsur kütüphanesi, algoritma, ve etkileşimli bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilip programa yerleştirilmiş bulunan ilkel unsur kütüphanesi, tornalama ile elde edilebilecek olan eksene göre simetrik unsurların yanısıra alın, yanal ve silindirik yüzeylerde frezeleme ile elde edilebilecek eksene göre simetrik olmayan unsurları da içerir.Geliştirilen program, kullanıcının ham malzeme şeklini yuvarlak, çokgen kesitli ya da unsurlara Boolean işlemleri uygulayarak dövme ya da döküm bir parça olarak tanımlamasını sağlayan bir tasarım prosedürü kullanmaktadır. İşlenmiş parça şekli, tanımlanan bu ham malzeme şeklinden ilkel unsurların çıkarılması ile tasarlanmaktadır. Program, kesici takım seçimi ve kesme parametrelerinin belirlenmesi için veritabanlannı da içermektedir. Program herbir unsur için kesme hızı, ilerleme, kesme derinliği gibi kesme parametrelerinin belirlenmesini ister otomatik olarak gerçekleştirmekte, ister kullanıcıya bırakmaktadır. Dolayısıyla CNC programının yaratılması için gereken bilgiler parça tasarımı tamamlandığında hazır olmaktadır. Ortaya çıkan parça programını geliştirilen program içerisinden düzenleyip CNC tezgaha aktarmak mümkündür. Tasarlanan parçaların üç boyutlu olarak görüntülenmesinde AutoCAD 'i kullanan programın kullanıcı dostu arayüzü, tasarım ve tasarım değişikliklerinin çok kolaylıkla yapılabilmesini mümkün kılar. Önceden tasarlanan parçalar yüklenip benzer yeni parçaların tasarımı için düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PRIMITIVE LIBRARY AND A PROCEDURE FOR DESIGN OF PARTS TO BE MACHINED IN A FOUR-AXIS CNC LATHE Sander, Tolga Ziya M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M.A. Sahir Ankan December 1999, 120 pages A feature library, an algorithm, and an interactive computer program are developed for design of parts that can be manufactured using a four axes CNC lathe with milling capabilities in axial and radial directions. The developed primitive feature library that is embedded in the program comprises axisymmetric features for turning and related operations besides non-axisymmetric features which can be machined by milling on facial, lateral and cylindrical surfaces. The developed program implements a design procedure in which the user defines the blank material shape to be a circular or polygonal cross-sectioned bar or iiia part made by forging or casting by using Boolean operations on these features. The part shape is then designed by subtracting features from the defined blank geometry. The program includes databases for cutting tool selection and machinability data determination. The program lets the user define or it automatically selects the cutting parameters like cutting speed, feed rate, depth of cut for each feature. Thus, when the design of the part is completed, information for generation of the CNC program becomes readily available. It is possible to edit the generated part program and transfer to CNC from inside the program. User friendly interface, which runs on AutoCAD to visualize the part being designed in 3D, allows design and modifications to be done very easily Previously designed parts can be retrieved and modified for design of new similar parts.