Performance of rectangular fins on a vertical base in free convection heat transfer
Düşey plaka üzerinde bulunan dikdörtgen kanatçıkların doğal taşınım ile ısı transferi performansı
- Tez No: 167210
- Danışmanlar: PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, dikdörtgen kanatçıklar, optimum kanatçık aralığı vn, Natural convection, rectangular fins, optimum fin spacing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz DÜŞEY PLAKA ÜZERİNDE BULUNAN DİKDÖRTGEN KANATÇIKLARIN DOĞAL TAŞINIM İLE ISI TRANSFERİ PERFORMANSI Yazıcıoğlu, Burak Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Ocak 2005, 116 Sayfa Düşey dikdörtgen plaka üzerinden dik olarak yükselen düşey dikdörtgen kanatçıklardan kararlı halde doğal taşınım ile ısı transferi deneysel olarak incelenmiştir. Geometrik parametrelerin ve taban plakası sıcaklığı ile ortam sıcaklığı farkının kanatçık dizisi ısı transfer performansı üzerine etkileri araştırılmış ve optimum kanatçık aralığı değerleri belirlenmiştir. Deneyler esnasında, 250 mm ve 340 mm uzunluğundaki kanatçıklara sahip 30 farklı kanatçık dizisinden ölçüm almak için iki benzer deney düzeneği kullanılmıştir. Kanatçık kalınlığı 3 mm'de sabit tutulmuş, kanatçık yüksekliği ve kanatçık aralığı sırasıyla 5 mm ile 25 mm ve 5.75 mm ile 85.5 mm arasında değiştirilmiştir. 25 W ile 125 W arasında değişen 5 değişik ısı akımı ile ısıtılan tüm kanatçıklı yüzeylerden ısı transferini hesaplamak için taban plakası sıcaklığı ile ortam sıcaklığı ölçülmüştür. vıDeneysel sonuçlar kanatçıklardan doğal taşınım ile ısı transferinin tüm geometrik parametrelere ve taban plakası sıcaklığı ile ortam sıcaklığı farkına bağlı olduğunu göstermektedir. Bu parametrelerin optimum kanatçık aralığına etkileri de incelenmiştir. Deneysel sonuçlardan, her kanatçık yüksekliğinde verilen bir taban plakası sıcaklığı ile ortam sıcaklığı farkı için taşınım ile ısı transferini maksimum yapan bir optimum kanatçık aralığı değerinin mevcut olduğu anlaşılmıştır. Optimum kanatçık aralığı 8.8 mm ile 14.7 mm arasında değişmektedir. Mevcut çalışmanın deneysel sonuçlan ile literatürde [2,3,9,10,11,12,14] bulunan deneysel sonuçlar kullanılarak verilen bir kanatçık yüksekliği ve taban plakası ile ortam sıcaklığı farkı için optimum kanatçık aralığım hesaplayan bir eş-ilişki mertebe analizi sonucunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE OF RECTANGULAR FINS ON A VERTICAL BASE IN FREE CONVECTION HEAT TRANSFER Yazıcıoğlu, Burak M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü January 2005, 116 pages The steady-state natural convection heat transfer from vertical rectangular fins extending perpendicularly from vertical rectangular base was investigated experimentally. The effects of geometric parameters and base-to-ambient temperature difference on the heat transfer performance of fin arrays were observed and the optimum fin separation values were determined. Two similar experimental set-ups were employed during experiments in order to take measurements from 30 different fin configurations having fin lengths of 250 mm and 340 mm. Fin thickness was maintained fixed at 3 mm. Fin height and fin spacing were varied from 5 mm to 25 mm and 5.75 mm to 85.5 mm, respectively. 5 heat inputs ranging from 25 W to 125 W were supplied for all fin configurations, and hence, the base and the ambient temperatures were measured in order to evaluate the heat transfer rate from fin arrays. IVThe results of experiments have shown that the convection heat transfer rate from fin arrays depends on all geometric parameters and base-to-ambient temperature difference. The effect of these parameters on optimum fin spacing was also examined, and it was realized that for a given base-to-ambient temperature difference, an optimum fin spacing value which maximizes the convective heat transfer rate from the fin array is available for every fin height. The results indicated that the optimum fin spacings are between 8.8 mm and 14.7 mm, for the fin arrays employed in this work. Using the experimental results of present study and experimental results in available literature [2,3,9,10,11,12,14], a correlation for optimum fin spacing at a given fin length and base-to-ambient temperature difference was obtained as a result of scale analysis.