Tunable frequency microstrip antennas by RF MEMS technology
RF MEMS teknolojisi ile frekansı ayarlanabilir mikroşerit antenler
  1. Tez No: 167214
  2. Yazar: EMRE ERDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM AYDIN ÇİVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RF MEMS, yeniden şekillendirilebilir antenler, mikroşerit antenler, çoklu-frekans antenler, sığasal yükleme. vii, RF MEMS, reconfigurable antennas, microstrip antennas, multi-frequency antennas, capacitive loading
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz RF MEMS TEKNOLOJİSİ İLE FREKANSI AYARLANABİLİR MİKROŞERİT ANTENLER Erdil, Emre Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özlem Aydın Çivi Mayıs 2005, 97 Sayfa Bu tez RF MEMS teknolojisi ile frekansı ayarlanabilir mikroşerit antenlerin tasarımını, üretimini ve ölçümünü sunmaktadır. Antenlerin RF MEMS devre elemanları ile bütünleştirilmesi RF MEMS devre elemanlarının ayarlanabilir özelliklerinden dolayı ayarlanabilir sistemlerin gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu tez çerçevesinde farklı tipte yapılar incelenmiş ve tasarlanmıştır. İlk yapı, uzunluğu RF MEMS anahtarlarla kontrol edilen mikroşerit kütük ile yüklenen mikroşerit yama antenden oluşmaktadır. Diğer yapıda, mikroşerit yama antenin uzunluğu metal bir plakanın RF MEMS anahtarlar ile birleştirilmesi kaydıyla değiştirilmektedir. Üçüncü yapı, mikroşerit yama anten ve rezonans frekansı kontrol etmek için kütük üzerine periyodik olarak yerleştirilmiş RF vıMEMS değişken sığalardan oluşmaktadır. Ayrıca, RF MEMS sığalarla daha kolay bütünleşme sağlayabilmek için mikroşerit yama anten ve değişken RF MEMS sığalarla yüklenmiş eşdüzlemsel dalga kılavuzu (EDK) kütükten oluşan bir yapı tasarlanmıştır. Son yapı rezonans frekansı anten içine doğru sokulan kısa devre kütük üzerine yerleştirilen RF MEMS sığalar ile kaydırılan EDK beslemeli çift frekanslı dikdörtgen yarık antendir. RF MEMS sığalarla yüklenmiş yarık anten üretimi ODTÜ MEMS üretim tesislerinde, cam taban üzerine elektroşekillendirmeye dayanan RF MEMS süreciyle üretilmiştir. Ölçüm sonuçlan göstermektedir ki RF MEMS devre elemanları frekansı ayarlanabilir anten yapılarının elde edilebilmesi için uygun bir çözümdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TUNABLE FREQUENCY MICROSTRIP ANTENNAS BY RF MEMS TECHNOLOGY Erdil, Emre M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özlem Aydın Çivi May 2005, 97 pages This thesis presents the design, fabrication, and measurement of tunable frequency microstrip antennas using RF MEMS (Microelectromechanical Systems) technology. The integration of RF MEMS components with radiators enable to implement tunable systems due to the adjustable characteristics of RF MEMS components. In the frame of this thesis, different types of structures have been investigated and designed. The first structure consists of a microstrip patch antenna which is loaded with a microstrip stub whose length is controlled by RF MEMS switches. In the other structure, the length of a microstrip patch antenna is changed by connecting a metal plate using RF MEMS switches. The third structure is composed of a microstrip patch antenna and a microstrip stub on IVwhich RF MEMS variable capacitors are placed periodically to control the resonant frequency. In order to maintain an easier integration with RF MEMS capacitors, another structure consisting of a microstrip patch antenna and a coplanar waveguide (CPW) stub which is loaded with variable RF MEMS capacitors is designed. The final structure is a dual frequency CPW-fed rectangular slot antenna whose resonant frequencies are shifted by RF MEMS variable capacitors placed on a short circuited stub inserted inwards the antenna. The fabrication of CPW-fed rectangular slot antenna is completed in the MEMS fabrication facilities of METU using RF MEMS process based on electroforming on glass substrate. The measurement results show that RF MEMS components might be a proper solution to obtain tunable frequency antenna structures.