Free electron laser: An interaction of a relativistic electron beam with a static helical magnetic field
  1. Tez No: 5394
  2. Yazar: MOHAMMAD HADİ ZAREIE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Free Electron Laser (FEL), helical magnetic field, relativistic factor, dispersion relation, growth rate. - iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
SERBEST ELEKTRON LAZERİ l RöLATİVİSTİK ELEKTRON DEMETİNİN HELİKS SEKLİNDEKİ STATİK BÎR MAGNETİK ALAN İLE ETKİLEŞMESİ / ZAREIE, Mohammad Hadi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi t Doç. Dr, Sinan.B-ilikmen..ve, D©ç.iDr. Metin Durgut 82 Sayfa, Şubat 19 89 ÖZET Bir uzaysal, üç hızsal boyutlara sahip serbest elektron lazerinin, istenilen dalga boyuna ayarlanabilir, koherent bir elektromagnetik ışıma kaynağı olabilmesi ihtimali kuramsal olarak incelendi. Statik, heliks.. biçi minde bir magnetik alan içinden rölativistik elektron demeti geçirmek suretiyle, negatif enerjili elektrostatik dalgaların heliks şeklindeki magnetik alan ile kuplajı sonunda yüksek frekanslı elektromagnetik ışıma meydana geldiği öngörüldü. Heliks biçimindeki magnetik alanın dalga boyu xo ise meydana gelen lazer ışımasının dalga boyu yaklaşık 2 olarak X /2y olmaktadır, burada y, elektron deme tindeki elektronların hızlarına takabül eden rölütivistik faktördür. Bundan dolayı, teorik olarak, rölativistik faktörü veya - v -magnetik alanın dalga boyunu veya her ikisini birden değiştirmek suretiyle arzu edilen dalga boyunda ışıma yapan bir lazer yapılabilir. Negatif enerjili elektrostatik dalga modu ile pozitif enerjili elektromagnetik dalga modunun kuplajmın lineer teorisi akışkanlık modeli kullanılarak incelendi. Bulunan dispersiyon formülü elektrostatik dalga ile elektromagnetik dalganın birbirine bağlı olduğunu göster mektedir. Rezonans yaklaşımı kullanılarak elde edilen dalganın büyüme hızı magnetik alanın şiddeti ile lineer olarak artmakta fakat elektron demetinin enerjisi ile azalmaktadır. Anahtar Kelimeleri Serbest Elektron Lazeri, Heliks magnetik alan, Rölativistik faktör, Dispersiyon formülü, Büyüme hızı. - vı -
Özet (Çeviri)
FREE ELECTRON LASER: AN INTERACTION OF A RELATIVISTIC ELECTRON BEAM WITH A STATIC HELICAL MAGNETIC FIELD ZAREIE, Mohammad Hadi Faculty of Engineering Department of Electrical and Electronic Engineering, M.S. Thesis Supervisors: Assoc. Prof.Dr, Sinan Bilikaien and ffetin Durgut 82 Pages, February 1989 ABSTRACT The possibility of Free Electron Laser, a source of tunable coherent electromagnetic radiation has been investigated theoretically which has one spatial and three velocity dimensions. By passing a relativistic electron beam through a static helical magnetic field, high frequency electromagnetic radiation is generated by it's coupling to the negative energy electrostatic beam modes through the helical magnetic field. If the helical magnetic field wavelength is X, the 2 laser or radiation generated wavelength is roughly A /2y where y is the relativistic factor corresponding to the velocity of the electron beam. Therefore, one can theoreti cally build a laser which is countinuously tunable by varying relativistic factor and/or the wavelength of the helical magnetic field. - iii -Using a fluid approach, we studied the linear theory of the coupling between the negative energy electrostatic wave mode and positive energy electro magnetic wave mode. The dispersion relation derived shows that the electrostatic waves are coupled to the electromagnetic waves. The growth rate obtained by using resonant approxi mation, linearly increases with strength of the helical magnetic field but decreases with the energy of the electron beam.