Two-dimensional finite volume weighted essentially non-oscillatory Euler schemes with uniform and non-uniform grid coefficients
İki boyutlu, sonlu hacimli, ağırlıklı olarak esastan salınımsız, düzenli ve düzensiz ağ katsayılarına sahip Euler şemaları
- Tez No: 167219
- Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN AKMANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ağırlıklı olarak esastan salınmışız, düzgün ve düzgün olmayan çözüm ağı katsayılan, Gaussian entegrali. vıı, weighted essentially non-oscillatory, uniform and non-uniform grid coefficients, Gaussian quadrature. v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz İKİ BOYUTLU, SONLU HACİMLİ, AĞIRLIKLI OLARAK ESASTAN SALINIMSIZ, DÜZENLİ VE DÜZENSİZ AĞ KATSAYILARINA SAHİP EULER ŞEMALARI Monier Ali El-Farra Y.L., Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor Şubat 2005, 136 sayfa Bu tezde, sonlu hacimli ve ağırlıklı olarak esastan salınmışız (FV- WENO) bir ve iki boyutlu ayrıklaştınlmış Euler denklemleri geliştirilmiştir. FV-WENO şeması ile algoritma yazılımı ve uygulaması açıklanacaktır. Çözüm ağı katsayılarının etkileri ile birlikte Gaussian entragralinin çözüm üzerinde etkileside denenmiş ve tartışılmıştır. WENO şemaları, yüksek dereceli hassasiyete sahip şemalardır ve düzgün çözüm alan parçalarının içindeki kırıklık problemleri için tasarlanmıştır. Kilit fikir, aday ayrıklaştırma kalıplarının (stencils) çözüm noktası etrafında yoğunlaşan ağırlıkta kullanılmasındaki yüksek yaklaşıklık seviyesi ile ilişkilidir. Bu ağırlık katsayıları, kırıklık içeren ayrıklaştırma kalıplarının etkilerini yok etmeye yöneliktir. Weno şemaları, özellikle hem vişoklar hem karmaşık düzgün çözüm yapılan içeren uygulamalar için oldukça başarılı şekilde kullanılmıştır. Bu tezdeki uygulamalar, genişleyen lüle, şok girdap etkileşimi, sesüstü kanal akışı, tümsek üzerinde akış ve ses üstü verev kenarlı kaskad'lar olmuştur. Genişleyen lüle ve sesüstü kanal akışlarının sayısal çözümleri analitik çözümler ile karşılaştınlmıştır. Şok girdap etkileşimi sonuçları ise, Roe şemasından elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Tümsek üzeri akış sonuçlan ve sesüstü verev kenarlı kaskad sonuçlan ise yayınlanmış bulunan sonuçlarla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO-DIMENSIONAL FINITE VOLUME WEIGHTED ESSENTIALLY NON-OSCILLATORY EULER SCHEMES WITH UNIFORM AND NON-UNIFORM GRID COEFFICIENTS Monier Ali El-Farra M.S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor February 2005, 136 pages In this thesis, Finite Volume Weighted Essentially Non-Oscillatory (FV-WENO) codes for one and two-dimensional discretised Euler equations are developed. The construction and application of the FV-WENO scheme and codes will be described. Also the effects of the grid coefficients as well as the effect of the Gaussian Quadrature on the solution have been tested and discussed. WENO schemes are high order accurate schemes designed for problems with piecewise smooth solutions containing discontinuities. The key idea lies at the high approximation level, where a convex combination of all the candidate stencils is used with certain weights. Those weights are used to iveliminate the stencils, which contain discontinuity. WENO schemes have been quite successful in applications, especially for problems containing both shocks and complicated smooth solution structures. The applications tested in this thesis are the Diverging Nozzle, Shock Vortex Interaction, Supersonic Channel Row, Flow over Bump, and supersonic Staggered Wedge Cascade. The numerical solutions for the diverging nozzle and the supersonic channel flow are compared with the analytical solutions. The results for the shock vortex interaction are compared with the Roe scheme results. The results for the bump flow and the supersonic staggered cascade are compared with results from literature.