Cornea engineering on biodegradable polyesters
Biyobozunur polyesterlerde kornea doku mühendisliği
- Tez No: 167218
- Danışmanlar: PROF.DR. VASIF HASIRCI, Y.DOÇ.DR. AYŞEN TEZCANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Doku mühendisliği, kornea, polimerik taşıycı, biyobozunur, polyester. vıı, Tissue engineering, cornea, polymeric carrier, biodegradable, polyester
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz BIYOBOZUNUR POLYESTERLERDE KORNEA DOKU MÜHENDİSLİĞİ Zorlutuna, Pınar Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ay şen Tezcaner Ocak 2005, 66 sayfa Kornea, görme işlevinde önemli bir rol alan, gözün en dış tabakasıdır. Korneanın yaralanma veya enfeksiyon sonucunda hasar görmesi körlüğe yol açar ki, bu da hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Böyle durumlarda transplantasyon ya da yapay kornealar tedavi için günümüzde en yaygın olarak uygulanan yaklaşımlardır. Ancak her iki yöntemin de olumsuz yanları vardır. Korneanın doku mühendisliği yoluyla üretimi başarıldığı taktirde, bu olumsuzluklardan arınmış daha etkili bir tedavi yöntemi geliştirilmiş olacaktır. vıBu araştırmada, kornea doku mühendisliğinde kullanılmak üzere hücre taşıyıcıları tasarlanmış ve in vitro olarak test edilmiştir. Bu hücre taşıyıcıları doğal (PHBV8) ve sentetik kaynaklı (PLLA), biyobozunur ve biyouyumlu polyesterlerin karışımları kullanılarak hazırlanmıştır. Korneanın epitel tabakası için, PLLA-PHBV8 mikrodesenli filmler dökme yöntemi ile hazırlanmış ve üzerlerine D407 (Retinal pigment epitel) hücreleri ekilmiştir. Stroma tabakası için ise, çok gözenekli köpükler liyofilizasyon yöntemi ile hazırlanmış ve bunların içerisine 3T3 (fibroblastik hücre) hücreleri ekilmiştir. Yeni bir metod geliştirilerek film ve köpük birleştirilmiş, yüzeyi mikrodesenli 3 boyutlu bir taşıyıcı elde edilmiş ve bu taşıyıcıların ön çalışmalarında Saos-2 hücreleri (osteasarkoma hücreleri) kullanılmıştır. Sonraki çalışmalarda, D407 ve 3T3 hücreleri ekilmiştir. Hücre miktarı MTS testi (radyoaktif olmayan hücre çoğalımı tayin testi) kullanılarak belirlenmiş ve 14. günün sonunda, polimerik taşıyıcıların üzerine ekilen hücrelerin kontrole (polistiren doku kültürü kabı) kıyasla daha fazla çoğaldığı gözlenmiştir. Bu hücrelerin ve taşıyıcıların karakterizasyonu için bir çok mikroskopi teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen mikrograflardan polimerik köpüğün çok gözenekli bir yapıya sahip olduğu ve bu gözeneklerin birbirlerine bağlı oldukları anlaşılmıştır. Bu yapı, ekim bölgesindeki 3T3 hücrelerinin oldukça homojen bir şekilde dağılmasına olanak sağlamıştır. Fakat, köpük kalınlığının fazlalığı sebebi ile hücreler uygulanan inkübasyon süresi içerisinde köpüğün en iç bölgelerine kadar ulaşamamışlardır. Mikrodesenli film, D407 hücrelerinin çok katmanlı bir yapı oluşturmalarına olanak sağlamıştır. Taşıyıcılara ekilmiş hücrelerin işlevsellikleri immünhistokimyasal yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Bu analizler hücrelerin fenotiplerini kültür süresince koruduklarını göstermiştir. D407 hücreleri epitel hücrelerin karakteristik özelliği olan sıkı bağlantıları (tight junction) kurmuş ve 3T3 hücreleri köpüğün içerisine tip I kollajen salgılamıştır. Sonuç olarak, PLLA-PHBV8 mikrodesenli yüzeyli ve yüksek gözenekli taşıyıcıların korneanın doku mühendisliği yöntemiyle oluşturulmasına uygun olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORNEA ENGINEERING ON BIODEGRADABLE POLYESTERS Zorlutuna, Pınar M. Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Asst. Prof. Ayşen Tezcaner January 2005, 66 pages Cornea is the outermost layer of the eye and has an important role in vision. Damage of cornea due to injuries or infections could lead to blindness lowering the quality of life of the patient severely. In such cases, transplantation or artificial corneas have been used for treatment but both had drawbacks. The novel approach for corneal replacements is the tissue engineering of the cornea, a promising method which would be free of these drawbacks, if successful. IVIn this study, carriers for tissue engineering of the cornea were designed and tested in vitro. Blends of biodegradable and biocompatible polyesters of natural (PHBV8) and synthetic (PLLA) origin were used to construct these carriers. For the epithelial layer of the cornea, PLLA-PHBV8 micropatterned films were prepared with solvent casting and seeded with D407 (retinal pigment epithelial) cells. In order to achieve proper cell growth, the films were coated with fibronectin. For the stromal layer of the cornea, highly porous foams of PLLA-PHBV8 were prepared by lyophilization and seeded with 3T3 cells (fibroblasts). A new approach was developed to create a combination of the film and the foam to obtain a surface patterned, 3 dimensional cell carrier. These carriers were seeded with Saos-2 cells (osteosarcoma cells) in the preliminary optimization studies and with D407 and 3T3 cells in further studies. The cell numbers on the carriers were quantified by using MTS assay (non-radioactive cell proliferation assay) and the cell proliferation on polymeric carriers was significantly higher than that of control (Tissue culture polystyrene) by the day 14. Characterization of these cells and the carrier was done using a variety of microscopic methods. The micrographs showed that the foam had a highly porous structure and the pores were interconnected. 3T3 cells were found to be distributed quite homogeneously at the seeding site, but due to the high thickness of the foam, the cells could not sufficiently populate the core (central parts of the foam) during the given incubation time. The micropatterned film allowed multilayer formation of D407 cells. The functionality of the cells seeded on the carriers was examined by immunohistochemistry. These analyses proved that the cells retained their phenotype during culturing. D407 cells formed tight junctions characteristic of epithelial cells, and 3T3 cells deposited collagen type I into the foams. Based on the results, it can be concluded that the 3-D PLLA-PHBV8 construct with surface patterns have a serious potential for use as a tissue engineering carrier for the reconstruction of the cornea.