Determination of contact angles of powders by capillaric dewatering of filter cakes
Filtre keklerinin susuzlandırılması özelliklerinden yararlanarak katı taneciklerinin sıvılarla temas açılarının belirlenmesi
  1. Tez No: 167221
  2. Yazar: ÖZLEM DENİZ ERATAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Contact Angle, Cake Dewatering, Column Wicking, Microflotation IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz FİLTRE KEKLERİNİN SUSUZLANDIRILMASI ÖZELLİKLERİNDEN YARARLANARAK KATI TANECİKLERİNİN SIVILARLA TEMAS AÇILARININ BELİRLENMESİ Eratak, Özlem Deniz Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Hoşten Ocak 2005, 140 sayfa Katı-sıvı temas açısı, bir çok mineral,seramik ve kimya endüstrüerinin katı tanecikli işlemlerinde önemli bir parametredir. Özellikle de, yüzey aktif reaktiflerin ilavesi ile değişen temas açısı, minerallerin köpüklü flotasyonunda çok önemli bir rol oynar. Katı yüzeyi düz olduğu takdirde, temas açısının doğrudan ölçümü mümkündür. Ancak, bu tür düz yüzeylere, flotasyon uygulamalarında toz haline gelmiş katılarda rastlamak mümkün değildir. Bu durumda, temas açılan ince tane yataklarına veya kolonlarına dayanan yöntemlerle dolaylı olarak belirlenir. Bu tezde, temas açısı ölçümü için filtre keklerinin kapiler susuzlandırılmasına dayanan yeni bir yöntem önerilmekte ve sonuçları kolona emme ve mikro flotasyon yöntemleri ile karşılaşılmaktadır. Deneysel yöntem basit ve hızlı olup elde edilen sonuçlar, yüzey aktif maddelerin yokluğunda veya varlığında güvenilir temas açısı değerleri verdiğini göstermiştir. Anahtar Kelimaler: Temas Açısı, Filtre Keki Susuzlandırma, Kolona Emme, Mikro Flotasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF CONTACT ANGLES OF POWDERS BY CAPILLARIC DEWATERING OF FILTER CAKES Eratak, Özlem Deniz M. Sc., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin Hoşten January 2005, 140 pages Solid-liquid contact angle is an important parameter in many particulate processes of the mineral, ceramic and chemical industries. In particular, modification of the contact angle through surface active agents plays a crucial role in froth flotation of minerals. In the case of flat solid surfaces, direct measurement of the contact angle is possible. However, such flat surfaces can not be obtained with finely divided solids typically encountered in flotation applications. Then, indirect methods based on powder beds as thin layers of powders deposited on glass plates or packed columns are used for the determination of apparent contact angles. This thesis presents an alternative novel method based on the capillaric dewatering of filter cakes for the measurement of the receding contact angle and correlates the contact angles measured as such with column wicking and micro- flotation test results of zircon and rutile mineral particles. The experimental procedure is simple and fast. The results have proven that the proposed method is reliable and give a good measure of the contact angle in the absence and presence of surface active non-wetting agents.