Creation of the commercial node: Söğütözü, Ankara
Merkezi iş alanı odağı yaratımı: Söğütözü, Ankara
- Tez No: 167223
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kapsamlı kamusal planlama, kent-ölçeğinde projeler, güç ilişkileri, neo-liberalizm, uzlaşı. vii, Comprehensive planning, urban-scale projects, power relations, neo- liberalism, compromise
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz MERKEZİ İŞ ALANI ODAĞI YARATIMI: SÖĞÜTÖZÜ, ANKARA Y. Selim Barbaros Y.L., Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Danışman : Associate Professor Baykan Günay Ocak 2005, 110 sayfa Bu çalışmanın amacı, üst düzey mimari, inşai gayretler, sofistike arazi spekülasyonlanyla şekillenen ve Ankara'nın yeni merkezi iş noktası olarak görülen, Söğütözü bölgesindeki mülkiyet ilişkilerini, gelişim süreçlerini, kalıplarım ve aktörlerini irdelemek ve tanımlamaktır. Söğütözü bölgesinin karakterinin, tarımsal kullanımlardan ticari kullanımlara doğru son yirmi yılda göstermiş olduğu hızlı değişim, sadece günümüz mekan üretim süreçlerini değil, aynı zamanda Ankara' daki özel girişimcilerin eğilimlerine de ışık tutmaktadır. 1980 sonrası neo-liberal etkilerle ilişkili olarak bölgede yükselen ticari faaliyetler ve yeni ilişkisel biçim sunumları aynı zamanda mülkiyet sahipliliği protokollerinin değişimi de açığa çıkartmaktadır. Bu bağlamda, Söğütözü konusu özel sektörün kentsel konular üzerinde kendini yeniden yapılandırması tartışmaları üzerine odaklanmaktadır. Ne var ki bu durum Başkentin çok yönlü kamusal planlama inisiyatifiyle cumhuriyetin modern beşiği olmak üzere tasarlandığı düşünüldüğünde kritik bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgedeki mevcut durum, çok yönlü kamusal planlama yaklaşımları ve vımülkiyet sermayesinin mekân üretme yöntemleri arasında kavramsal olgu çatışmalarını ortaya çıkarmaktadır. Mekân üretiminde etkin aktörlerin belirlenmesi ve uygun tasarım girdileri elde edimi, şehrin bu bölgesinin verimli ve iyi gelişimini sağlamakla birlikte kentsel uzlaşı elde edimi noktasında alternatif çözümler çıkartabilir. Bu nedenle Söğütözü'deki mülkiyet oluşumu ve fiziksel oluşumların tanımlanması tarihsel bu* süreç içinde incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CREATION OF THE COMMERCIAL NODE: SÖ?ÜTÖZÜ, ANKARA Y. Selim Barbaros M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor : Associate Professor Baykan Günay January 2005, 110 pages The aim of the study is to discuss and determine the property relations, development patterns and major agents at Söğütözü region in Ankara, where is claimed to be new central business node, developing with ultimate architectural, constructional efforts and highly sophisticated land speculations. Rapid transformation in characteristic of Söğütözü region from agricultural use to commercial uses at twenty years does not only display contemporary space creation efforts, but also shows tendencies of private entrepreneurs in Ankara. Increasing commercial activities on the land and introduce of new modes of interaction patterns, which are related with the rise of private property in neo-liberal era after 1980, also brings out changing protocols on property ownership patterns. In this context, Söğütözü case is related with discourses about repositioning of private initiatives on urban issues. However mis becomes critical, when reconsidering, the capital city was designed to be modern cradle of republic by the public comprehensive planning initiatives. The current situation at the region is bringing new sets of confronting concepts between comprehensive planning approaches and property capital's space creation methods. ivFiguring out basics of space creation agencies and achieving appropriate design guidelines at Söğütözü may not only provide efficient well-growth of the specific sector of the city, but also bring out alternative solutions to achieve urban compromise in Ankara. For that reason, determinations on property formation, physical developments at Söğütözü should be studied in historical context.