Using geographic information systems in analysing the pattern of crime incidents and the relationship between landuse and incidents
Suç olaylarının dağılımı ve arazi kullanımı ile olaylar arasındaki ilişkinin analiz edilmesinde coğrafi bilgi sisteminin kullanılması
  1. Tez No: 167224
  2. Yazar: EBRU AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: suç olayları, mekansal veri analizi, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), arazi kullanımı, korelasyon vu, crime incidents, spatial data analysis, Geographic Information Systems (GIS), land use, correlation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz SUÇ OLAYLARININ DAĞILIMI VE ARAZİ KULLANIMI ÎLE OLAYLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZ EDİLMESİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANILMASI Akpınar, Ebru Yüksek Lisans, Joedezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melih Pınarcıoğlu Şubat 2005, 138 sayfa Suç olaylannın gerçekleştiği yer suç analizinde önemli bir faktördür. Sadece suçun nerede gerçekleştiği değil, aynı zamanda suç olaylarının meydana geldiği bu alanların ve çevrenin özellikleri de önemlidir. Bu nedenle, yol ağı, parsel bilgisi, okul yerleri, ticari ve konut bölgeleri gibi mekansal verilerin incelenmesi, etkili suç analizi, suç önleme ve polis aktiviteleri için gereklidir. Bu tez, Ankara'nın Çankaya ilçesi' nin iki önemli polis mıntıkası; Çankaya Merkez Karakolu ve Bahçelievler Karakolu; için 2003 yılında polis tarafından kaydedilen ve suç olayının nerede ve ne zaman meydana geldiği bilgisini içeren hırsızlık, oto, yankesicilik, gasp ve cinayet olaylarına ait değişkenleri kullanarak, yoğun olay alanlannı ve bu olaylar ile arazi kullanımı arasındaki ilşkiyi analiz eder. Bu tezin amacı, arazi kullanım değişkenlerinin suç olaylan üzerindeki etkilerini belirlemek için bir metodoloji geliştirmekdir. Çalışma, Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile bütünleşebilen mekansal veri analizi metotlannı uygular. Çalışmada, olayların mevcuttaki dağılımını tespit etmek için kernel metodu en iyi metot olarak vıbulunurken, Nearest Neighbor Hierarchical Clustering metotu ne tür arazi kullanımlannının olaylara yatkın olduğunu analiz etmekte tercih edilir. Arazi kullanımı ve olaylar arasındaki ilişkilerin özelliklerini bulmak için korelasyon hesaplamaları yapılır. Sonunda, bu ilişkilere dayanarak CBS fonksiyonlarının yardımı ile potansiyel suç olayları alanları belirlenir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING GEOGRAPHIC IN FORM ATI O N SYSTEMS İN ANALYSING THE PATTERN OF CRIME INCIDENTS AND THE RELATIONSHIP BETVVEEN LANDUSE AND INCIDENTS Akpınar, Ebru M.Sc., Department of Geodetic and Geographic information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melih Pınarcıoğlu February 2005,138 pages The location where erime events occur is an important factor in the analysis of erime, it is not only important where a erime incident takes place but also the characteristics of those places and the environment in which incident occurs. Thus, examination of spatial data such as street networks, parcel information, school locations, commercial and residential zoning, is imperative for effective erime analysis, erime prevention and poliçe activities. Using variables, relating to five incident types as burglary, auto, pick pocket, usurp and murder, which are recorded by the poliçe in 2003 and including the information of where and when erime incident occurs, this thesis attempts to analyze the high- incident areas and the relationship between these incidents and land uses for two important poliçe precincts of Çankaya district of Ankara; Centre of Çankaya Poliçe Station Zone and Bahçelievler Poliçe Station Zone. The aim of the study is to improve a methodology for the determination of the effects of land use variables on the distribution of erime incidents. The study applies some methods related to the spatial data analysis vvhich can be also integrated with ivGeographic Information Systems. In the study, in order to identify the current pattern of the incidents, kernel estimation method is found as the best method while Nearest Neighbor Hierarchical Clustering method is preferred to analyze what land uses are prone to incidents. In order to determine the properties of the relationships between land use and incidents correlation calculations are performed. At the end, the potential crime incident areas are determined by referring these relationships with GIS functions.