Numerical simulation of the Çınarcık dam failure on the Orhaneli river
Orhaneli nehiri üzerindeki Çınarcık barajı yıkılmasının nümerik benzeşimi
- Tez No: 167226
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: FLDWAV, Baraj Yıkılması, Gedik, Sayısal Benzetim, Çınarcık Barajı, FLDWAV, Dam Failures, Breach, Numerical Simulation, Çınarcık Dam IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz ORHANELİ NEHİRİ ÜZERİNDEKİ ÇINARCIK BARAJI YIKILMASININ NÜMERİK BENZEŞİMİ Bağ, Fırat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Zafer BOZKUŞ Ocak 2005, 131 sayfa Bu tez çalışması, önceden belirlenmiş bir dizi senaryo çerçevesinde kurmaca bir baraj yıkılmasının olası etkilerini, bir durum çalışması çerçevesinde analiz etmektedir. Durum çalışmasının konusu Türkiye'nin Bursa İli'nde yer alan Çınarcık Barajı 'd ir. Barajın yıkıl ması yapısal ya da hidrolik anlamda analiz edilmemekte; yıkılmanın belirli kritik kıstaslar aşıldığında tetiklendiği varsayılmaktadır. Dolayısıyla analizler, yıkılmanın ardından ger çekleşen olumsuz sonuçlara odaklanmakta ve barajın mansabındaki taşkın düzeyini ön- görmeye çalışmaktadır. Analizler sırasında Çınarcık Barajı'nın mansabında gerçekleşen akış profillerini, su yüzü kotlarını ve deşarj değerlerini, tanımlanan senaryolar çerçevesin de uzamsal ve zamansal olarak tahmin etmek amacıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi bir kurumu olan“National Weather Service”tarafından geliştirilmiş olan FLDWAV yazılımı kullanılmıştır. Bu analizler esas alınarak, gösterge düzeyinde taşkın haritaları ve bunlara göre risk altında olan yerleşim yerleri tespit edilecektir. Tez çalışması ayrıca olay öncesi alınabilecek mevcut bazı önlemlere de değinecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF THE ÇINARCIK DAM FAILURE ON THE ORHANELİ RIVER Bağ, Fırat M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Zafer BOZKUŞ January 2005, 131 pages This thesis analyzes the probable outcome of the fictitious failure of a dam under a set of pre-defined scenarios, within the framework of a case study, the case subject being the Çınarcık Dam located within Bursa Province of Turkey. The failure of the dam is not ana lyzed neither structural nor hydraulic-wise but is assumed to be triggered when certain critical criteria are exceeded. Hence, the analyses focus on the aftermath of the failure and strive to anticipate the level of inundation downstream of the dam itself. For the pur pose of the analyses, the FLDWAV software developed by the National Weather Service of USA is used to spatially and temporally predict the flow profiles, water surface eleva tions and discharges occurring downstream of the Çınarcık Dam under the defined set of scenarios. Based on these analyses, indicative inundation maps and settlements under risk will be identified, and the thesis study will further address some available pre-event measures that may be taken in advance.