Analyzing the design of submersible lifted deviated oil wells
Dalgıç pompalı yönlü petrol kuyularında dizayn analizi
- Tez No: 167227
- Danışmanlar: PROF.DR. SUAT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgıç pompa, yönlü kuyu, yapay üretim, değişken hız sürücüsü, üretim optimizasyonu. v, Electrical submersible pumps, ESP, deviated wells, horizontal wells variable speed drive, VSD, analyzing, production optimization, artificial lift. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZ DALGIÇ POMPALI YONLU PETROL KUYULARINDA DİZAYN ANALİZİ Kahya, Ali Cenk Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat Bağcı Ocak 2005, 188 sayfa Dalgıç pompalarla üretim, yüksek su oranlı ve düşük gaz oranlı petrol kuyularında sık kullanılan bir yapay üretim metodudur. Bu metod çeşitli kuyu şartlarında yüksek hacimli akışkan üretimi için ekonomik ve etkili bir metottur. Dalgıç pompa sistemleri 200 varil/gün ile 60.000 varil/gün arasında üretim kapasitesine sahiptir. Batı Sibirya Y - petrol sahasından seçilen 10 yönlü kuyu ile bir inceleme çalışması yapılmıştır. IHS Energy tarafından geliştirilen SubPUMP yazılımı dalgıç pompa sistemi tasarımında kullanılmıştır. Bu 10 kuyu Değişken Hız Sürücüleri ile çalışacaktır. Varolan stoktan uygun ekipman seçildikten sonra, bu kuyular için en uygun çalışma frekansı seçilmiştir. Pompa performans grafiklerinden her kuyu için tasarımların analizi yapılmıştır. Şayet yapılan dizaynlar optimum verimlilik aralığında değil ise yeniden değerlendirilmeli ve yeni ekipman seçimi düşünülmelidir. Çünkü optimum verimlilik aralığı dışında çalışan pompalatın üretimi azalacak, çalışma ömürleri düşecek ve üretim kararlı olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYZING THE DESIGN OF SUBMERSIBLE LIFTED DEVIATED OIL WELLS Kahya, Ali Cenk M.Sc, Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suat Bağcı January 2005, 188 pages Electrical Submersible Pumping (ESP) is a well known artificial lift technique in reservoirs having high-water cut and low gas-oil ratio. It is known as an effective and economical method of producing large volumes of fluid under different well conditions. ESP equipments are capable of producing in a range of 200 b/d to 60.000 b/d. A case study was done, by designing 10 deviated or horizontal wells selected from the Y-oilfield in Western Siberia. SubPUMP software developed by IHS Energy is used for designing the ESP systems of these wells. These 10 wells will be working with variable speed drives. After selecting the available equipment from the inventory, the best running frequencies are selected for these wells. Evaluations of the designs are made from the pump performance graphs of each well. The pumps should work within their optimum efficiency ranges. These ranges can be seen from the pump performance curves. If the designs made are not within these efficiency ranges, designs should be evaluated and selecting new equipment should be should be an option. Because working outside the optimum efficiency ranges will decrease the production, shorten the runlifes of the pumps and the production will not be stable.