Polymer/oil relative permeabilities in carbonate reservoirs
Karbonatlı kayaçlarda polimer/petrol göreli geçirgenliği
- Tez No: 167228
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Göreli Geçirgenlik, Polimer Enjeksiyonu, Heterojen Karbonat Rezervuarı vıı, Relative Permeability, Polymer Flooding, Heterogeneous Carbonate Reservoir
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZ KARBONATLI KAYAÇLARDA POLÎMER/PETROL GÖRELİ GEÇİRGENLİĞİ Cankara, İlker Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Akın Mayıs 2005, 173 sayfa Bir petrol rezervininin geçmişinde, birincil üretim döneminden sonra, kalan petrolün %30-%40 lık bölümü ikincil üretim teknikleriyle üretilebilir. Kalan petrolü çıkarmak için üçüncül üretim metodlarından biri olarak sınıflandırılan polimer enjeksiyonu kullanılabilir. Bu tezde, heterojen karbonat rezervuarlannda polimer solüsyonu enjeksiyonunun su/petrol göreli geçirgenliklerine, petrol son nokta göreli geçirgenliğine ve indirgenemez petrol doymuşluğuna etkileri incelenmiştir. Midyat formasyonundan alınmış heterojen karbonat karot tapalan kullanılarak çok sayıda enjeksiyon deneyi yapılmıştır. Su basma deneylerine başlamadan önce, gözeneklilik, geçirgenlik ve kapiler basınç deneyleri yapılmıştır. Karotların heterojen yapısı, alman ince kesit görüntüleriyle ortaya konmuştur. vıYukarıda belirtilen temel amaç yanında, enjeksiyon debisi ve çatlaklı ortamın son nokta hegzan göreli geçirgenliğe ve indirgenemez petrol doymuşluğuna olan etkileri araştırılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, öteleyen faz olarak polimer solüsyonu kullanımının petrol son nokta hegzan petrol göreli geçirgenliğini artırdığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca polimer solüsyonu kullanıldığında ve çatlak varlığında petrol son nokta petrol göreli geçirgenliği artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMER/OIL RELATIVE PERMEABILITIES IN CARBONATE RESERVOIRS Cankara, İlker M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Serhat Akın May 2005, 173 pages In the history of a reservoir, after the period of primary production, about 30 to 40%, of the original oil in place may be produced using a secondary recovery mechanism. Polymer injection, which is classified as a tertiary method, can be applied to the remaining oil in place. In this thesis, oil/water relative permeabilities, effect of polymer injection on end point relative permeabilities and residual oil saturations in heterogeneous carbonate reservoirs were investigated. Numerous core flood experiments were conducted on different heterogeneous carbonate cores taken from Midyat Formation. Before starting the displacement experiments, porosity, permeability and capillary pressure experiments were performed. The heterogeneity of the cores is depicted from thin sections. IVBesides the main aim stated above, effect of flow rate and fracture presence on end point relative permeability and on residual oil saturation and were investigated. According to the results of the displacement tests, end point hexane relative permeability increased when polymer solution was used as the displacing phase. Besides, end point hexane relative permeability increased with polymer injection and fracture presence.