Design of an electromagnetic classifier for spherical targets
Küresel hedefler için elektromanyetik sınıflandırıcı tasarımı
  1. Tez No: 167229
  2. Yazar: MEHMET AYAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL TURHAN SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik hedef sınıflandırma, zaman-frekans analizi, Wigner-Ville dağılımı, esas bileşenler analizi, öznitelik çıkarımı. vıı, Electromagnetic target classification, time-frequency analysis, Wigner-Ville distribution, principal component analysis, feature extraction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Öz KÜRESEL HEDEFLER İÇİN ELEKTROMANYETİK SINIFLANDIRICI TASARIMI AYAR, Mehmet Y. Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Gönül TURHAN SAYAN APRIL 2005, 92 sayfa Bu tez iletkenler, dielektrikler ve dielektrik kaplı iletkenler için bir hedeflerin saçılan sinyallerinin geç zamanlarındaki doğal salınımlarını kullanan elektromanyetik hedef sınıflandırıcılar tasarlamak için bir elektromanyetik hedef özçıkarım tekniği kullanır. Sınıflandırıcı veri bankaları her muhtemel hedefin sadece bir kaç açıdaki saçılım verilerini içerir. Hedefler büyüklükleri ve kırınım indeksleri farklı küreler, büyüklükleri farklı iletken küreler, kırınım indeksleri ve kaplama kalınlığı farklı dielektrik madde kaplı iletken kürelerdir. Uygulanan sınıflandırıcı tasarım tekniği nitelik özçıkarım ve karar verme yaklaşımları verimliliği sebebiyle gerçek zamanlı sınıflandırma için uygundur. Bu çalışmada, hedeflerin geç zaman tepkilerinden özniteliklerini çıkarmak amacıyla Wigner-Ville Dağılımı (WD) hedeflerin geç zaman Esas Bileşenler Analizi (PCA) tekniğine ilave olarak kullanılmıştır. WD değişik açılardan gelen geri saçılan tepkilere uygulanmıştır. Açısal bağımlılığı azaltmak maksadıyla, öz nitelik vektörleri WD çıktılarının doğal vırezonanslarla ilgili bilgileri içeren seçilmiş geç zaman bölümlerinden çıkartılmıştır. Esas Bileşenler Analizi tekniği, açısal bağımlılığı daha da düşürmek amacıyla, herbir hedef için referans açılarında üretilmiş öz nitelik vektörlerinin ve/veya geç zaman hedef tepkilerinin, hedefi tanımlayan tek bir öz nitelik vektöründe toplanmasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF AN ELECTROMAGNETIC CLASSIFIER FOR SPHERICAL TARGETS AYAR, Mehmet M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor :Prof. Dr. Gönül TURHAN SAYAN APRIL 2005, 92 pages This thesis applies an electromagnetic feature extraction technique to design electromagnetic target classifiers for conductors, dielectrics and dielectric coated conductors using their natural resonance related late-time scattered responses. Classifier databases contain scattered data at only a few aspects for each candidate target. The targets are dielectric spheres of varying sizes and refractive indices, perfectly conducting spheres varying sizes and dielectric coated conducting spheres of varying refractive indices and thickness in coating. The applied classifier design technique is suitable for real-time target classification because of the computational efficiency of feature extraction and decision making approaches. The Wigner-Ville Distribution (WD) is employed in this study in addition to the Principal Components Analysis (PCA) technique to extract target features mainly from late-time target responses. WD is applied to the back-scattered responses at different aspects. To decrease aspect dependency, feature IVvectors are extracted from selected late-time portions of the WD outputs that include natural resonance related information. Principal components analysis is also used to fuse the feature vectors and/or late-time target responses extracted from reference aspects of a given target into a single characteristic feature vector for each target to further reduce aspect dependency.