Implementation of software GPS receiver
Yazılım ortamında GPS alıcısı tasarımı
  1. Tez No: 167261
  2. Yazar: EZGİ GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GPS alıcısı, GPS sinyali, yayılı izge modulasyonu, sözde-rastgele kod, sinyal yakalama, sinyal izleme, sözde-uzaklık, Doppler frekansı, En küçük kareler tahmin yöntemi, Kalman filtresi vıı, GPS receiver, GPS signal, spread spectrum modulation, pseudorandom code, signal acquisition, signal tracking, pseudorange, Doppler frequency, LSE (least squares estimation), Kalman filter
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZ YAZILIM ORTAMINDA GPS ALICISI TASARIMI Günaydın, Ezgi Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T.Engin Tuncer Temmuz 2005, 144 sayfa Yazılım ortamındaki GPS alıcısının, donanımsal GPS alıcısına göre pek çok avantajları vardır. Örneğin sistemdeki veya alıcı tasarımındaki güncellemeler kolayca uygulanabilir. Bunun yanı sıra, çevre algaçlarıyla koordinasyonu kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu tezde, yazılım ortamında GPS alıcısı geliştirilmesi ile ilgili detaylı inceleme ve araştırma sunulmaktadır. GPS alıcısının temel bileşenleri Matlab ortamında gerçeklemiştir. Alternatif yöntemler gerçeklenip birbirleriyle karşılaştırılmışlardır. Bu çalışma ile hazırlanan GPS alıcısı programı iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım ham GPS sinyalinin işlendiği birimdir. Ham ve örneklenmiş GPS sinyali, NordNavT R-25 GPS ön basamağından sağlanmıştır. Geleneksel ve yazılım ortamı için hazırlanmış BAAS (blok ayarlamalı sinyal senkronizasyonu) yöntemleri hazırlanmıştır. Bu İki yöntemin çıktıları ve hızları karşılaştırılmıştır. Sinyal işleme birimi, GPS ölçümlerinin oluşturulması ve seyrüsefer bitlerinin yapılandırılması ile yükümlüdür. Sinyal işleme kısmının veri uzunluğu yerli olmadığı için, seyrüsefer algoritmaları için girdiler ticari GPS alıcılarından toplanmaktadır. ikinci kısım alıcının pozisyonunun ve hızının tahmin edildiği viseyrüsefer birimidir. Hareketli durum için AshtechT GPS alıcısı, durağan durum için TrimbleT GPS alıcısı kullanılmıştır. Seyrüsefer birimi, uydu konumunun hesaplanmasını, sözde-uzaklığın düzeltilmesini, Kalman filtre ve LSE (en küçük kareler toplamı) yöntemlerini içermektedir. Pozisyon ve hız hesaplaması ancak ve ancak görülen uydu konumlarının bulunması ve ölçüm- zamanlama düzeltimlerinin yapılması ile mümkündür. Hazırlanmış olan bütün GPS alıcısı programı performansı ve sonuçlan elde edilmiştir. Sonuçlar gerçek GPS alıcısının çıktıları ile karşılaştırıldığında, alıcı programının uygun bir şekilde çalıştığını görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF SOFTWARE GPS RECEIVER Günaydın, Ezgi MS, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T.Engin Tuncer July 2005, 144 pages A software GPS receiver is a functional GPS receiver in software. It has several advantages compared to its hardware counterparts. For instance, improvements in receiver architecture as well as GPS system structure can be easily adapted to it. Furthermore, interaction between nearby sensors can be coordinated easily. In this thesis, a SGR (software GPS receiver) is presented from a practical point of view. Major components of the SGR are implemented in Matlab environment. Furthermore, some alternative algorithms are implemented. SGR implementation is considered in two main sections namely a signal processing section and a navigation section. Signal processing section is driven by the raw GPS signal samples obtained from a GPS front-end of NordNavT R-25 instrument. The conventional and the block adjustment of synchronizing signal (BAAS) processing methods are implemented and their performances are compared in terms of their speed and outputs. Signal processing section outputs raw GPS measurements and navigation data bits. IVSince the output data length is insufficient in our case, navigation section input is fed from AshtechT GPS receiver for a moving platform and TrimbleT GPS Receiver for a stationary platform. Satellite position computation, pseudorange corrections, Kalman filter and LSE (least squares estimation) are implemented in the navigation section. Kalman filter and LSE methods are compared in terms of positioning accuracy for a moving as well as a stationary platform. Results are compared with the commercial GPS outputs. This comparison shows that the software navigation section is equivalent to the commercial GPS in terms of positioning accuracy.