Different orbit determination algorithms for BİLSAT-1
BİLSAT-1 için farklı yörünge belirleme algoritmaları
  1. Tez No: 172253
  2. Yazar: SERKAN URAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ONUR KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: BİLSAT-1, orbit determination, kalman filter, GPS IV, BİLSAT-1, yörünge belirleme, kalman filtresi, GPS
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ABSTRACT DIFFERENT ORBIT DETERMINATION ALGORITHMS FOR BILSAT-1 Ural, Serkan MSc, Department of Geodetic And Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. M. Onur KARSLIOGLU January 2006, 76 pages This study aims to investigate different orbit determination algorithms for the first Turkish remote sensing satellite, BİLSAT-1. The micro-satellite carries an onboard GPS receiver. Pseudorange measurements simulated from the position and velocity data supplied by TÜBİTAK-BİLTEN are used for the implementation of different orbit determination algorithms concluding to an estimate of the satellite's state. Satellite's position, velocity components and the GPS receiver's clock bias are selected as the state parameters to be estimated. Kalman filter algorithms are used for the estimation of these state parameters. The modeled affecting force components include; geopotential and atmospheric drag. The global gravity models EGM96 and EIGEN-CG03C have been utilized together with Harris Priester atmospheric density model for the force modeling. The effect of the changes during the implementation of the force models, numerical integration, and estimation algorithms are investigated. Software has been developed using MATLAB programming language for the implementation of all algorithms performed in this study for orbit determination.
Özet (Çeviri)
ÖZ BİLSAT-1 İÇİN FARKLI YÖRÜNGE BELİRLEME ALGORİTMALARI Ural, Serkan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. M. Onur KARSLIO?LU Ocak 2006, 76 sayfa Bu çalışma ilk Türk uzaktan algılama uydusu BİLSAT-1 için farklı yörünge belirleme algoritmalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Mikro-uydu, üzerinde bir adet GPS alıcısı taşımaktadır. TÜBİTAK-BİLTEN tararından sağlanan konum ve hız verileri ile simulasyonu yapılan mesafe ölçümleri, uydunun durumunun kestirimiyle sonuçlanan farklı yörünge belirleme algoritmalarının uygulaması için kullanılmıştır. Uydunun konum ve hız bileşenleri ile GPS alıcısının saat hatası kestirilecek durum parametreleri olarak seçilmiştir. Bu durum parametrelerinin kestirimi için Kalman filtre algoritmaları kullanılmıştır. Jeopotansiyel ve atmosferik sürükleme etkiyen kuvvet bileşenleri olarak modellenmiştir. Kuvvetlerin modellenmesinde EGM96 ve EIGEN-CG03C küresel yerçekimi modeli ile Harris Priester atmosfer yoğunluk modeli kullanılmıştır. Kuvvet modelleri, sayısal integrasyon, ve parametre kestirimi algoritmalarının uygulanması sırasında yapılan değişikliklerin etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada yörünge belirlemesi için kullanılan tüm algoritmaların uygulanması için MATLAB proglamlama dili kullanılarak bir yazılım geliştirilmiştir.