Beforehand obtaining a safety operation condition by using daily load curves in transient stability and graphical software for transient stability applications
Günlük yük eğrilerini kullanarak geçici hal kararlılığı için önceden güvenli çalışma durumunun elde edilmesi ve geçici kararlılık uygulamaları için bilgisayar programı
- Tez No: 167266
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Critical clearing time, power system transient stability iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ GÜNLÜK YÜK EĞRİLERİNİ KULLANARAK GEÇİCİ HAL KARARLILIĞI İÇİN ÖNCEDEN GÜVENLİ ÇALIŞMA DURUMUNUN ELDE EDİLMESİ VE GEÇİCİ KARARLILIK UYGULAMALARI İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMI Öztop, Celal Y.L., Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışmanı: Prof. Dr. Arif Ertaş Ağustos 2005, 73 sayfa Bu tezde, geçici hal karalılığın iki en önemli indisi, kritik temizleme zamanı ve jeneratör rotor açısı arasındaki ilişki tek makine sonsuz bara sisteminde daha sonra çok makineli sistemde incelenmiş ve lineer olduğu görülmüştür. Kritik açma zamanı ve jeneratör rotor açısı arasındaki lineer ilişkiyi kullanarak ve günlük yük eğrilerinden faydalanılarak geçici hal kararlılık için yeni bir önleyici metot öne sürülmektedir. Bu metodun amacı bütün kritik açma zamanlarını kesici ve röle çalışma zamanından daha büyük yapmaktır. Öne sürülen metotta istenilen kritik açma zamanları on-line sistemden ve günlük yük eğrilerini kullanarak elde edilmiştir. Daha sonra bu değerler jeneratörlerin çıkış güçlerini ve terminal voltajlarını yeniden düzenleyerek ayarlanmıştır. Grafikler ve nümerik çözümler için görsel bilgisayar programlama dili kullanılmıştır. Böylece tek makine sonsuz bara sistemi ve çok makineli sistemin incelenmesi daha kolay olmuştur. Anahtar Kelimeler : Kritik açma zamanı, güç sistemleri geçici hal kararlılığı v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEFOREHAND OBTAINING A SAFETY OPERATION CONDITION BY USING DAILY LOAD CURVES IN TRANSIENT STABILITY AND GRAPHICAL SOFTWARE FOR TRANSIENT STABILIY APPLICATIONS Öztop, Celal M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif Ertaş August 2005, 73 pages In this thesis, relationship between two most important transient stability indices, critical clearing time and generator rotor angle is examined for one machine- infinite bus system and then extended to the multimachine case and is observed to be linear. By using the linear relationship between critical clearing time and generator rotor angle and utilizing the daily load curve, a new preventive method is proposed. The aim of this method is to make all critical clearing times longer than the relay and circuit breaker combination operation time. In the proposed method, desired critical clearing times are obtained by using on line system data and daily load curves. Then desired values are adjusted by generators output rescheduling and terminals voltage control Visual computer language is used for graphical and numerical solutions. Comprehension of one machine infinite bus system and multimachine system transient stability become easier.