Multiview 3D reconstruction of a scene containing independently moving objects
Bağımsız olarak hareket eden nesneler içeren bir sahnenin çoklu resimlerden 3 boyutlu sahne yapısının çıkarılması
  1. Tez No: 167267
  2. Yazar: ENGİN TOLA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3D Scene Reconstruction, Independently Moving Objects, Robust Estimation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz BAĞIMSIZ OLARAK HAREKET EDEN NESNELER İÇEREN BİR SAHNENİN ÇOKLU RESİMLERDEN 3 BOYUTLU SAHNE YAPISININ ÇIKARILMASI Tola, Engin Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Aydın Alatan Ağustos 2005, 156 Sayfa Bu tezde bağımsız hareket eden nesneler içeren kalibre edilmemiş sahnelerdeki hareketten yapı problemleri incelenmektedir. Bu amaçla geriçatım süreci üç aşamaya bölünmüştür. Birinci kısım, 3- B yapı ve hareketi sadece iki resim kullanarak tahmin etme problemidir. Bu süreç, Harris köşe bulucusunun piksel-altı uyarlaması kullanılarak, gürbüz özelliklerin bulunmasıyla başlar. Bu özellikler benzerlik ve komşuluk özellikleri temelli bir eşleyiciyle ilîşkilendirilirler. Aykırı örnekleri atmak ve temel (fundamental) matrisi heseplayabilmek için RANSAC ve normalleştirilmiş 8-nokta algoritmaları kullanılarak, gürbüz bir kestirim uygulanır. İki görüntüden geriçatma, temel matrisi parçalarına ayırma ve 3B noktaların yerlerinin, üçgenleştirme kullanılarak bulunmasıyla sonuçlandırılır. Geriçatmanın ikinci aşaması, iki görüntü için elde edilmiş olan algoritmanın N-görüntü için genelleştîrîlmesidir. Bu amaca, ilk olarak birinci aşamadaki algoritma kullanılarak vıbaşlangıç iskeletinin kurulması ve ilave görüntülerin daha önceden iskelete katılmış görüntülerle ilişkisini elde edilmesiyle, ulaşılır. Bu şekilde, 3B-2B izdüşüm noktaları elde edilir ve bu noktalardan, gürbüz bir işlemle yeni görüntünün izdüşüm matrisi hesaplanır. Son bölüm, bağımsız hareket nesneler içeren sahnelerde geriçatma ile ilişkilidir. Hareketli nesneleri atmak için şekil temelli katılık sınırı kullanılmaktadır. Bu sınırı kullanmak için, otomatik bir arkaplan piksel seçici algoritma geliştirilmiş ve bu sınıra dayanan bir bağımsız nesneleri çıkartma algortiması önerilmiştir. Önerilen algoritmanın sonuçları gürbüz bir aykırı örnek eleme algoritmasıyla kıyaslanmıştır ve sonuçlar işlem zamanı-yapılandırma kalitesi açısından oldukça ümit verici bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; 3B Sahne yapılandırması, Bağımsız Hareket Eden Nesneler, Gürbüz Tahmin vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIVIEW 3D RECONSTRUCTION OF A SCENE CONTAINING INDEPENDENTLY MOVING OBJECTS Tola, Engin M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Aydın Alatan August 2005, 156 Pages In this thesis, the structure from motion problem for calibrated scenes containing independently moving objects (IMO) has been studied. For this purpose, the overall reconstruction process is partitioned into various stages. The first stage deals with the fundamental problem of estimating structure and motion by using only two views. This process starts with finding some salient features using a sub-pixel version of the Harris corner detector. The features are matched by the help of a similarity and neighborhood-based matcher. In order to reject the outliers and estimate the fundamental matrix of the two images, a robust estimation is performed via RANSAC and normalized 8-point algorithms. Two-view reconstruction is finalized by decomposing the fundamental matrix and estimating the 3D-point locations as a result of triangulation. The second stage of the reconstruction is the generalization of the two-view algorithm for the N-view case. IVThis goal is accomplished by first reconstructing an initial framework from the first stage and then relating the additional views by finding correspondences between the new view and already reconstructed views. In this way, 3D-2D projection pairs are determined and the projection matrix of this new view is estimated by using a robust procedure. The final section deals with scenes containing IMOs. In order to reject the correspondences due to moving objects, shape-based rigidity constraint is used. In utilizing this constraint, an automatic background pixel selection algorithm is developed and an IMO rejection algorithm is also proposed. The results of the proposed algorithm are compared against that of a robust outlier rejection algorithm and found to be quite promising in terms of execution time vs. reconstruction quality.