Characterization of Kızılcahamam geothermal field by tracer testing
Kızılcahamam jeotermal sahasının tracer testle karakterizasyonu
  1. Tez No: 167285
  2. Yazar: TEVFİK KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AKIN, PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcahamam Jeotermal Sahası, Jeotermal Rezervuar, Tracer (îzleme) testi vıı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ KIZILCAHAMAM JEOTERMAL SAHASININ TRACER TESTLE KARAKTERİZASYONU Tevfîk Kaya Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Akın Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Eylül 2005, 107 sayfa Kızılcahamam Jeotermal Sahası Ankara'ya 70 km uzaklıkta olup, 25 MWt, 2500 konut jeotermal merkezi ısıtma, sera ısıtması, termal tesis ısıtması ve termalizm amaçlı olarak 1994 yılından beri işletilmektedir. Jeotermal saha özellikle konut ısıtılmasının yapıldığı kış aylarında 350 m3/saat, yaz aylarında 150 m /saat ortalama debide çalıştırılmaktadır. Ortalama reenjeksiyon miktarı 114 m /saattir. Sahanın bilinen sıcaklık ve dinamik seviye değerlerini içeren 10 yıllık geçmiş tarihçesinin eğri çakıştırılması sonrasında, sahanın beklenen basınç düşüm tahminleri uzun dönemli olarak hesaplanmıştır. Halihazırdaki yapılan reinjeksiyon (geri basım) ile 1999 yılından 2005 yılma kadar jeotermal sahada 141 kPa basınç düşmesi olduğu ve mevcut durum değişmediği takdirde 2011 yılına kadar sahada tahmini olarak 120 kPa ilave basınç düşümü olacağı hesaplanmışta. Sahayı daha iyi tanıyabilmek için geribasım kuyusu olarak kullanılan MTA-1 kuyusundan izleyici (tracer ) olarak fluorescein basımı yapılmış ve MTA-2, Fethi Bey, İHL-1 ve İHL-3 kuyularından 3 ay boyunca numuneler alınmışta. Fluorimetre cihazı kullanılarak alınan numunelerdeki fluorescein derişimleri tespit edilerek derişim-zaman eğrileri elde edilmiştir. Geribasım kuyusunun yakınında bulunan vıMTA-2 ve FethiBey kuyularına fluorescein çok kısa sürede ulaşmakta, ancak İHL-1 ve İHL-3 kuyularına ise belirli bir zaman sonrasında ulaşmaktadır. Yapılan tracer tesleri sonunda sahada bulunan tüm kuyular arasında bir etkileşim olduğunu göstermektedir. Derişim-zaman verileri çeşitli matematiksel modellerle karşılaştırılmış ve her iki testte de çoklu çatlak modelinin en iyi çakışmayı sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak sahanın homojen olmadığı görülmüştür. Üretilen suyun yeterli miktarının geri basımının basınç düşümünü azaltacağı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF KIZILCAHAMAM GEOTHERMAL FIELD BY TRACER TESTING Tevfîk Kaya M.S, Petrolcüm and Natural Gas Engineering Department Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Serhat Akın Co-Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna September 2005, 107 Pages Kızılcahamam Geothermal Field which is 70 km far from Ankara, has been utilized for Geothermal District Heating System, 25 MWt, 2500 residences capacity, greenhouses heating, thermal facilities since 1994. The average production rate is 350m /h during the heating season, 150m3/h during the summer season for höt water and yearly average reinjection rate is 114m3/h from the field. The long term projections has been studied concerning on expected pressure decline by matching 10 years field history data wbich contain dynamic level and temperature data. The pressure decline is 140 kPa in the field between 1999 and 2005 with the existing reinjection rate, if the existing rates do not change, the additional pressure decline which is 120 kPa will be occurred up to 2011. in order to get more information from the field, the fluorescein as tracer has been injected in to the MTA-1, and the samples were collected from the MTA-2, Fethi Bey, IHL-1 and IHL-3 for 3 months. The fluorescein concentration has been detected ivby using fluorimeter, and tracer concentration time plots were analyzed. The fluoreiscein was detected in short breakthrough time in MTA-2 and Fethi Bey which are close to reinjection well, breakthrough time is longer in IHL-1 and IHL-3. The interpretation of tracer test shows that there is communication between all wells. Tracer concentration time plots were compared with different mathematical models, the best match was obtained with multi-fractured model. These results show that Kızılcahamam field is not homogeneous field. It is expected that increasing the reinjection rate will decrease the pressure decline in the field. Key Words; Kızılcahamam Geothermal Field, Geothermal Reservoir, Tracer Test