An approximate model for kanban controlled assembly systems
Kanban denetimindeki montaj sistemleri için bir yaklaşık model
- Tez No: 167298
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP MÜGE AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Sistemleri, Yaklaştırım, Performans Değerlendirmesi, Matris Geometrik Çözümleme, Kanban-Stok Denetimi, Kararlı Durum, Assembly Systems, Approximation, Performance Evaluation, Matrix Geometric Solution, Kanban Control, Steady-State Behavior. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz KANBAN DENETİMİNDEKİ MONTAJ SİSTEMLERİ İÇİN BİR YAKLAŞIK MODEL Topan, Engin Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Z. Müge Avşar Ağustos 2005, 160 Sayfa Bu tezde kanban denetimli montaj sistemlerinin kararlı-durum performansını değerlenirmek üzere bir yaklaşıklama önerilmektedir. Yaklaşıklama, iki alt ürünün montajlandığı sistemler için geliştirilmiştir. Daha sonra, bu ikiden fazla alt ürünlü sistemlere genişletilmiştir. Bir sürekli Markov modeli, modelin kesinliğini koruyarak kümelenmiştir. Bu kümelenmiş model, duruma bağımlı geçiş oranları sabit geçiş oranları ile değiştirerek yaklaşıklanmıştır. Yaklaşık kümelenmiş modelin alt modellere ayrışımı her bir alt model için çarpım halinde kararlı-durum dağılımlarını garanti etmektedir. Son olarak, alt modeller problemin boyutu kanban sayısından bağımsız olacak biçimde birleştirilmiştir. Bu matris-geometrik çözümleme algoritmalarını kullanarak birleşik modelin çözülmesindeki hesaplama avantajını getirir. Benzetim, kesin model, yaklaşık kümelenmiş model ve daha önceki bir çalışmadaki başka bir yaklaşıklama ile olan sayısal karşılaştırmalar baz alındığında hesaplama sıkıntısına kıyasla doğruluk bakımından yaklaşıklamanın başarılı olduğu gözlemlenmiştir ve daha kompleks fakat gerçek hayat uygulamalarına daha yakın sistemlerin analizlerinde yapıtaşı olma potansiyeline sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROXIMATE MODEL FOR KANBAN CONTROLLED ASSEMBLY SYSTEMS Topan, Engin M. Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Z. Müge Avşar August 2005, 160 Pages In this thesis, an approximation is proposed to evaluate the steady-state performance of kanban controlled assembly systems. The approximation is developed for the systems with two components making up an assembly. Then, it is extended to systems with more than two components. A continuous-time Markov model is aggregated keeping the model exact, and this aggregate model is approximated replacing some state-dependent transition rates with constant rates. Decomposition of the approximate aggregate model into submodels guarantees product-form steady-state distribution for each subsystem. Finally, submodels are combined in such a way that the size of the problem becomes independent of the number of kanbans. This brings about the computational advantage in solving the combined model using numerical matrix-geometric solution algorithms. Based on the numerical comparisons with simulation, the exact model, an approximate aggregate model and another approximation in a previous study in the literature, the approximation is observed to be good in terms of accuracy with respect to computational burden and has the potential to be a building block for the analysis of systems that are more complex but closer to real-life applications.