On the service models for dynamic scheduling of multi-class base-stock controlled systems
Çok sınıflı, baz-stok denetimindeki sistemlerin dinamik çizelgemesi için servis modelleri
  1. Tez No: 167297
  2. Yazar: BORA KAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP MÜGE AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok sınıflı, Dinamik çizelgeleme, Baz-stok, Karşılama oram, Maliyet ve servis modelleri, Multi-class, Dynamic scheduling, Base-stock, Fill rate, Cost and service models. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ÇOK SINIFLI, BAZ-STOK DENETİMİNDEKİ SİSTEMLERİN DİNAMİK ÇİZELGEMESİ İÇİN SERVİS MODELLERİ Kat, Bora Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zeynep Müge Avşar Ağustos 2005, 112 sayfa Bu tezde iki veya daha fazla sayıda parça tipinin bulunduğu, stok için üretim yapan bir sistemin dinamik çizelgelemesi üzerine çalışılmaktadır. Talep süreçleri Poisson olan parçalar, işleme süresi üstel olan bir tesis tarafından birer birer işlenmektedir. Parça tipleri için stoklar baz-stok denetimindedir ve yoksatma mümkündür. Amaç, parça tiplerinin farklılıklarını göz önüne alarak hesaplanan gelen talebi anında karşılama oranı için bir kısıt altında baz-stoklara yapılan yatırımı veya ortalama stok taşıma maliyetini en aza indirmektir. Karşılama oranını en büyükleyen politika simetrik ve asimetrik sistemler için sayısal olarak araştırılmakta ve bu politikanın karşılama oram için bir hedef düzey kısıtı altında, baz-stoklara yapılan yatırımı en aza indirdiği gösterilmektedir. Sözü geçen politika sezgisel yöntemlerle yaklaşık olarak belirlen mekte ve bu sezgisel yöntemler sıklıkla kullanılan, parçaları geliş sıralarında işleme ve işlenmek üzere sırada bekleyen parça tiplerinden sayısı fazla olanı öncelikle işleme politikalarıyla karşılaştırılmaktadır. Ayrıca, sadece baz-stok denetimindeki dinamik çizelgeleme politikaları ile sınırlı kal madan, karşılama oram için bir hedef düzey kısıtı altında, ortalama stok taşıma maliyetini en aza indiren politika araştırılmaktadır. Servis modeli ile maliyet modeli nin denkliği gözönüne alınarak, yoksatma maliyetinin veya servis modelinde karşılama oram hedefinin yüksek olduğu durumlarda, karşılama oram için bir hedef düzey kısıtı altında stok taşıma maliyetini en aza indiren politikanın, karşılama oranını en büyük leyen politika ile hemen hemen aynı olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE SERVICE MODELS FOR DYNAMIC SCHEDULING OF MULTI-CLASS BASE-STOCK CONTROLLED SYSTEMS Kat, Bora M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep Müge Avşar August 2005, 112 pages This study is on the service models for dynamic scheduling of multi-class make-to- stock systems. An exponential single-server facility processes different types of items one by one and demand arrivals for different item types occur according to indepen dent Poisson processes. Inventories of the items are managed by base-stock policies and backordering is allowed. The objective is to minimize base-stock investments or average inventory holding costs subject to a constraint on the aggregate fill rate, which is a weighted average of the fill rates of the item types. The base-stock controlled pol icy that maximizes aggregate fill rate is numerically investigated, for both symmetric and asymmetric systems, and is shown to be optimal for minimizing base-stock in vestments under an aggregate fill rate constraint. Alternative policies are generated by heuristics in order to approximate the policy that maximizes aggregate fill rate and performances of these policies are compared to those of two well-known Longest Queue and First Come First Served policies. Also, optimal policy for the service model to minimize average inventory holding cost subject to an aggregate fill rate constraint is investigated without restricting the attention to only base-stock controlled dynamic scheduling policies. Based on the equivalence relations between this service model and the corresponding cost model, it is observed that the base-stock controlled policy that maximizes aggregate fill rate is almost the same as the solution to the service model and cost model under consider ation, especially when backorder penalties are large in the cost model as compared to cost parameters for inventory holding or equivalently when the target fill rate is large in the service model.