Obtaining durable enzyme powder via spray drying
Sprey kurutma yöntemi ile kalıcı enzim tozu elde edilmesi
  1. Tez No: 167315
  2. Yazar: AYŞEGÜL NAMALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR ÇALIK, Y.DOÇ.DR. YUSUF ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sprey kurutma, Serin Alkali Proteaz, Koruyucu katkı maddeleri, Aktivite Kaybı, Saklama kararlılığı vıı, Spray drying, Serine Alkaline Protease, Protective Additives, Activity Loss, Storage Stability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Öz SPREY KURUTMA YÖNTEMİ İLE KALICI ENZİM TOZU ELDE EDİLMESİ Namaldı, Ayşegül Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Yusuf Uludağ Ocak 2005, 53 sayfa Biyoreaktör içinde mikrobiyoreaktör olarak işlev yapan Bacillus türü mikroorganizmalar tarafından üretilen serin alkali proteaz (SAP, E.C. 3.4.21.62) endüstriyel enzimlerin en önemli gruplarından biridir. Bu çalışmada, pHV1431. ::subc geni taşıyan rekombinant Bacillus subtilis (BGSC-1A751) ile kompleks ortamda üretimden ve katıların ayrılmasından sonra SAP enzimi sprey kurutucu kullanılarak kurutulmuştur. Deneyler, kurutma ve sonrasında gelen depolama sırasında SAP'ın aktivitesini incelemek için yapılmıştır. Öncelikle, sprey kurutucunun hava giriş sıcaklığının SAP aktivitesine etkisi değerlendirilmiştir. Bu amaçla, SAP çözeltileri koruyucu ajanların yokluğunda beş farklı hava giriş sıcaklığında (70°C, 90°C, 110°C, 120°C, 130°C) sprey kurutulmuştur. Sonuçta, hava giriş sıcaklığının artması kurutma boyunca SAP aktivite kaybının artmasına neden olmuştur. Sonra, koruyucu katkı maddelerinin, glikoz ve maltodextrin (%0.5, %1, %2 ağırlık/hacim), kurutma boyunca SAP aktivitisine etkisi viaraştırılmıştır. Glikoz varlığında 70,90 ve 110°C'de SAP aktivite kaybı tamamen önlenmiştir. Bununla birlikte, SAP'ın 130°C'de aktivite koruması için maltodextrinin eklenmesinin glikoza gore daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ışığında, sprey kurutmada %1 glikoz eklenmesinin SAP aktivitesinin korunmasını en yüksek oranda sağladığı söylenebilir. Daha sonra, kurutma boyunca SAP'ın yapısal değişikliği araştırılmıştır. FT1R-ATR spektrumu kullanılarak %1 glikoz varlığında kurutulmuş SAP tozlarının fiziksel yapısındaki değişiklik değerlendirilmiştir. Bu analizlerden, doğal yapısına daha çok benzeyen SAP tozlarının 90°C'de olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın son basamağında, elde edilen SAP tozlarının uzun bir süre (6 ay) için 4°C'deki saklama kararlılığı araştırılmıştır. Bütün çalışma koşulları göz önüne alındığında, saklama süresi boyunca %0.5 maltodextrin eklenmesi SAP tozlarının kararlılığı için en uygunudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBTAINING DURABLE ENZYME POWDER VIA SPRAY DRYING Namaldi, Ayşegül M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Yusuf ULUDA? January 2005, 53 pages Serine alkaline protease (SAP, EC 3.4.21.62) produced by Bacillus species, that are the microbioreactors within the bioreactors, is one of the major industrial enzymes. In this study, after production by Recombinant Bacillus subtilis (BGSC-1A751), carrying pH V1431.'.- suöc gene in the complex media and separation of solids, SAP was dried by using a spray drier. Experiments were performed to investigate the stabilization of SAP during spray drying and subsequent storage. Initially, the effect of air inlet temperature of the spray drier on SAP activity was evaluated. For this purpose, SAP solutions were spray dried in the absence of any protective agents at five different air inlet temperature (70°C, 90°C, 110°C, 120°C, 130°C). As a result, increasing air inlet temperature lead to an increase in activity loss of SAP during drying. Thereafter, the effect of protective additives, glucose and maltodextrin (0.5%, 1%, 2% w/v), on SAP activity was investigated during spray drying. The activity loss of SAP was completely inhibited in the presence of glucose at 70, 90 and 110°C. However, the addition of maltodextrin was better than glucose for activity preservation of ivSAP at 130°C. Among the obtained results, 1% glucose addition was the best to preserve activity of SAP during spray drying. Then, structural change of SAP during drying was investigated. FTIR-ATR spectrum was used to evaluate the change in physical structure of the dried SAP powders in the presence of 1% glucose. From infrared images, at 90°C more native-like structure for dried SAP powders was observed. In the last stage of this study storage stability of obtained SAP powders at 4°C for a long period (6 months) was investigated. When considering all conditions, 0.5% maltodextrin addition was the best for stabilizing SAP powders along storage time.